Films en series, Games, Overig

Filmreview: Black Mirror: Bandersnatch

Black Mirror Bandersnatch

Black Mirror is één van de sterkste series op Netflix. Het is echter een anthologieserie, elke aflevering staat volledig op zichzelf. In 2018 zijn er helaas geen nieuwe afleveringen uitgekomen, maar vlak na kerst wel de film Black Mirror: Bandersnatch. Is het echter wel een film, of is het een game?

Black Mirror: Bandersnatch is een interactieve film op Netflix. Je kijkt het als een normale film, met het verschil dat je zo nu en dan keuzes krijgt voorgeschoteld. Dit begint heel simpel: snap je dat je het juiste antwoord moet selecteren – ja of nee. Als je blijft staan op nee stopt de film. Gedurende de film vordert, worden de keuzes die je maakt belangrijker. Jij bepaalt met deze keuzes het vervolg van de film, maar ook hoe de film eindigt. De eerste keer dat ik de film enigszins had uitgekeken duurde driekwartier, daarna ben ik uren bezig geweest om alle andere plotten te ontdekken. Volgens Netflix is de speelduur negentig minuten, in totaal bestaat de film uit 312 minuten.

YouTube video

 

Het is niet de eerste keer dat Netflix een interactieve film uitbrengt. Eerder waren er al experimenten met kinderfilms, maar Bandersnatch is de eerste Netflix interactieve film die zich richt op volwassenen. Ik heb getwijfeld of ik deze review moest insteken als gamereview of filmreview, omdat de waarheid er tussen in ligt. Het is een film met game-elementen. Lekker passief op de bank hangen hoort er niet bij, je moet de afstandsbediening bij de hand houden om tijdig de juiste keuze te maken. Voor elke keuze heb je slechts een paar seconden.

Je kunt overigens Black Mirror: Bandersnatch niet op elk device kijken. Ik probeerde de filmgame eerst te kijken via mijn Chromecast, maar ik kreeg de melding dat deze niet wordt ondersteund.

Zonder al te veel van Bandersnatch weg te geven, wil ik kort ingaan op het verhaal. De film speelt zich af in 1984 en gaat over Stefan Butler (gespeeld door Fionn Whitehead), een jonge game-ontwikkelaar die bezig is om zijn spel Bandersnatch (gebaseerd op een duistere fantasieroman) te bouwen. Hij besluit hulp te zoeken bij Mohan Tucker (Asim Chaudhry), een succesvolle game-uitgever. Hier ontmoet hij ook zijn grote voorbeeld Colin Ritman (Will Poulter) Tijdens het ontwikkelen van het spel weet Stefan al snel niet meer de realiteit van de fantasie te onderscheiden.

Tijdens het kijken van de film kom ik steeds meer tot de conclusie dat de film meer aanvoelt als een simpele game. Online heeft niemand het over de acteerprestaties, maar meer over alle keuzes en welke verhaallijnen er allemaal zijn. Er verschijnen zelfs complete workflow-schema’s online waarmee je alle verhaallijnen gemakkelijk kunt ontdekken.

Ik weet niet zo goed wat ik moet denken van het interactieve film-concept. Als ik een film wil kijken, wil ik gewoon lekker relaxt kunnen bankhangen en niet de hele tijd keuzes maken. Bij het spelen van een game wil ik juist meer keuze en meer invloed. Toch is Black Mirror: Bandersnatch een mooi experiment dat mij niet los kan laten. Hoewel ik de meeste verhaallijnen inmiddels heb gekeken, ben ik toch benieuwd of ik nog extra content kan ontdekken.

Verdict

Black Mirror: Bandersnatch is een uniek experiment. Het is geen film, maar ook geen game. Het is wel een mix waar je goed voor moet gaan zitten. Bandersnatch is van hetzelfde hoge niveau als de Black Mirror-afleveringen, maar niet elke verhaallijn geeft evenveel voldoening. Toch is het een absolute aanrader! Trek er alleen wel een hele avond vooruit. Binnen veertig minuten kun je het einde hebben bereikt, maar je hebt een paar uur nodig om de meeste verhaallijnen te ontdekken.

Andere artikelen