Films en series, Overig

Filmreview: Bird Box

Bird Box (Netflix)

Een mysterische kracht zorgt in de Netflix-original Bird Box ervoor dat mensen massaal zelfmoord plegen. In deze spannende film probeert Malorie (Sandra Bullock) te overleven.

De zwangere Malorie kijkt televisie en hoort over een mysterieuze golf van zelfmoorden die de wereld over lijkt te gaan. Voor Malorie klinkt het als een fabeltje. Samen met haar zus gaat ze in de auto naar het ziekenhuis om te controleren hoe het met de baby gaat. Ineens slaat de gekte ook in Malorie’s omgeving toe. Mensen worden binnen een fractie van een seconde gek en ze willen zo snel mogelijk zichzelf van het leven beroven. Binnen no time verandert de wereld om haar heen in chaos en probeert ze samen met haar zus te ontsnappen. Ineens wordt de zus van Malorie ook gegrepen door het onzichtbare virus. Zonder na te denken stuurt de zus de auto in op een tegenligger.

Malorie ontsnapt maar net aan de dood, maar om haar wordt de ene naar de andere persoon gegrepen door de plaag. Het ene slachtoffer komt nog gruwelijker aan zijn einde dan de ander. Het zorgt voor een ongemakkelijk gevoel bij je als kijker, maar de setting wordt hierdoor in deze openingsscène goed neergezet.

Samen met een willekeurige groep mensen komt ze terecht in een huis waarin ze kan schuilen. Kan ze deze groep vertrouwen? En wat gebeurt er allemaal buiten? De schuilende groep trekt al snel een conclusie: zodra je de mysterieuze kracht buiten aan kijkt, ga je dood. De oplossing lijkt om niet naar buiten te gaan en alle ramen dicht te plakken. Het concept van de film doet denken aan het eerder dit jaar verschenen A Quiet Place, waarin je leven niet zeker was als je geluid maakte. In Bird Box wordt het verhaal in het huis afgewisseld met een verhaallijn met Malorie en twee kinderen in de toekomst.

YouTube video

 

Doordat de film bestaat uit twee verhaallijnen, weet je al vrij snel dat de groep in het huis niet bij elkaar blijft. Het is dus vooral de vraag wanneer de groep uit elkaar valt en wat er gebeurt. Dit gegeven zorgt er wel voor dat het verhaal in het huis iets minder interessant wordt. Spannend blijft het overigens wel: met zoveel verschillende mensen in een huis, hoef je niet lang te wachten totdat er iets gebeurt.

Sandra Bullock speelt een ijzersterke rol als Malorie. Je leeft echt met haar mee als ze dingen hoort, maar niet kan zien wat er gebeurt. De film draait voor het grootste deel om haar, maar ze krijgt onder andere ondersteuning van John Malkovich als Douglas en Trevante Rhodes als Tom.

De film laat gedurende het plot vordert nog wel een paar steekjes vallen. Hierbij is vooral de rol van sommige buitenstaanders dubieus. Ook wordt nergens in de film een argument gegeven waarom de overlevers überhaupt nog wel leven in een wereld die grotendeels is vergaan.

Verdict

Bird Box is een film die van begin tot einde weten te boeien. De film is spannend en Sandra Bullock weet met haar rol de aandacht vast te houden. De film laat een paar steekjes vallen, maar de postapocalyptische film is spannend genoeg voor een avondje amusement.

Andere artikelen