Jeremy Frieser: ‘Ik was teveel gefocust op het algoritme’

Als creator loop je het risico dat je op een gegeven moment teveel focust op het algoritme en daarmee vergeet waarom je ooit begon met content maken. Het overkomt Jeremy Frieser. “Ik voel al jaren een last op mijn schouders”, vertelt hij in een recente video. De 28-jarige creator besluit het over een andere boeg te gooien, met het risico op lagere views. “Het voelt als een bevrijding.”

Jezelf niet meer herkennen in je content

Het begon voor Jeremy Frieser ooit met gamevideo’s en als je zijn recente content bekijkt zou je zeggen dat hij altijd een game-YouTuber is gebleven, maar niets is minder waar.

Op een gegeven moment ging Jeremy van game-video’s over naar reactievideo’s en vlogs, om uiteindelijk hele typische virale YouTube-content te maken. Van “Ik probeerde alle Nederlandse drankjes” en “Ik volgde 24 uur de perfecte dagelijkse routine” tot “Alles bestellen van de Tacobell”.

Hierdoor herkende Jeremy Frieser zich niet meer in zijn eigen content. “Alsof ik dit letterlijk niet ben”, vertelt hij in een video met een veelzeggende titel (Ik haat dit YouTube-kanaal). “Ik was meer bezig met wat wil het algoritme van mij.”

Domme of juist beste keuze?

In 2010 maakte Jeremy Frieser zijn eerste YouTube-kanaal Silentsylvester aan, waar hij content maakte over Call of Duty. In 2013 begon hij zijn huidige kanaal, maar nog wel onder de naam AltijdCompilaties. Later zou hij die naam veranderen in zijn eigen naam toen hij niet alleen meer gamevideo’s wilde maken.

De overstap lijkt in eerste instantie niet de beste keuze te zijn. “Ik ben ineens van gamevideo’s overgegaan naar reageervideo’s en vlogs. Dat was eigenlijk best wel dom om te doen”, vertelt Jeremy Frieser in gesprek met NOS Jeugdjournaal in 2019. Om vervolgens te zeggen: “Achteraf is het de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

Als hij de vragen uit dat interview vier jaar later nog een keer beantwoordt is zijn mening veranderd: “Ik ben heel lang doorgegaan met iets dat werkte, maar niet lekker werkte voor mijzelf. Ik ben alleen gaan maken wat de kijker wilde en niet wat ik zelf wilde.”

Jeremy is niet de enige YouTuber van de oude garde die zich teveel focuste op wat de kijker wil. Zo schreef ik eerder dat Dylan Haegens ook het roer om gooide. Hij formuleerde het als volgt: “Ik wil mijn dromen najagen en niet algoritmes.”

Terug naar de basis

Realiseren dat je niet langer bepaalde content wil maken is stap één, maar hoe krijg je het plezier weer terug in het maken van content? “Als je vergeten bent waarom je video’s maakt, kijk je oude video’s terug”, tipt Jeremy Frieser.

“Als je vergeten bent waarom je video’s maakt, kijk je oude video’s terug”

“Elk YouTube-kanaal is bezig met spektakel brengen en ik ben helemaal geen spektakel-YouTuber”, vervolgt Jeremy. “Ik ben gewoon een guy op het internet die een beetje wil lachen en dat gewoon wil delen.”

Livestreamen en Jeremy Frieser 2

Voor Jeremy Frieser betekent het dat hij meer gaat focussen op livestreamen. Op Twitch hoort hij bij de 25 meest gevolgde streamers van Nederland, terwijl hij recent ook op YouTube zijn eigen kijker-records verbrak met livestreamen.

Daarnaast is hij nu dagelijks aan het uploaden op Jeremy Frieser 2 (73,9 duizend abonnees). “Ik wilde weer heel graag bezig zijn met lekker lol hebben en mensen laten lachen. Het halen van 7.000 views op een video voelt niet als falen, maar als een bevrijding. Iets in mijn lichaam krijgt zo’n ongelooflijke drive om te knallen. Het gevoel wat ik kreeg toen ik jonger was en op uploadden klikte.”

‘Ik maak verlies als ik op uploaden klik’

Overigens is er nog een reden om vooral te focussen op het kleinere kanaal. Kanalen boven de 500 duizend moeten zich aanmelden bij onder andere het Commissariaat van de Media en voldoen aan strenge regels. “Deze partijen denken dat oprecht elke YouTuber met meer dan 500 duizend abonnees een heel bedrijfspand heeft vol te zitten net als StukTV of Dylan Haegens.”

Jeremy ergert zich aan de kosten die daar aan verbonden zijn: “Ik maak letterlijk verlies als ik op uploaden klik.”

Overigens merkt Jeremy terecht op dat het bijzonder is dat voor deze regels momenteel alleen gekeken wordt naar volgers. Iemand die veel views pakt maar nog niet veel abonnees heeft, hoeft niet de kosten te betalen, maar als je 500.000 TikTok-volgers hebt wel. Ik stelde op mijn blog ook de vraag: hoe relevant zijn volgers in 2025 nog?

Drie weken livestreamen met CreatorSMP

Recent organiseerde Jeremy Frieser samen met Duncan Massink (26) het Minecraft-event hardcore CreatorSMP, waarbij zestig Nederlandse creators drie weken probeerden te overleven in Minecraft.

Voor Jeremy betekent het dat hij drie weken lang bijna dagelijks live is, dagelijks een video over het event uploadt en tegelijkertijd ook nog allerlei dingen regelt voor het evenement. Hard werken tot midden in de nacht, maar het is duidelijk te zien dat Jeremy er weer echt plezier in heeft.

Meest bekeken YouTube-video’s van Jeremy Frieser

Jeremy Frieser in social cijfers

Jeremy Frieser heeft in totaal 2,6 miljoen volgers verdeeld over 5 verschillende platforms:

Deel dit artikel: