Zijn volgers in 2025 nog wel relevant? ‘Het is een ijdelheid-metric’

Hoe vaak volg jij tegenwoordig nog een nieuw account op social media? Als ik naar mijzelf kijk, klik ik amper meer op de volg-knop, maar vertrouw ik erop dat het algoritme mij nieuwe content van een creator voorschotelt. Dat brengt mij bij de vraag: hoeveel zegt het aantal volgers in 2025 nog?

‘Abonneer je en mis nooit meer een video’

Op YouTube ben je het vast tegengekomen: creators die aangeven dat 80 of 90 procent van hun kijkers niet-geabonneerd zijn, gevolgd door een oproep om je te abonneren om niks te missen. Dat laatste klopt echter niet.

Ik ben zelf op veel kanalen geabonneerd waarvan ik nooit meer video’s in mijn feed zie, terwijl ze frequent uploaden. Hoe dat komt? Het algoritme schotelt mij video’s voor van kanalen waar ik regelmatig naar kijk en daarbij maakt het niet uit of ik geabonneerd ben.

Het ontstaan en verdwijnen van het idee van volgers

Het idee van volgers is twintig jaar geleden gemeengoed geworden door de lancering van platformen als Facebook en YouTube, en later Instagram. Je klikte op volgen of abonneren en kreeg daarna elke post van die persoon te zien. Als volger had je controle over wat in je feed kwam, terwijl je als creator erop kon vertrouwen dat alle content bij je achterban terecht kwam.

Dit is langzaam veranderd toen social media de chronologische feeds inruilden voor algoritmes die bepaalden wat het meest interessant voor jou als gebruiker is. Met als doel om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk op social media zit. Volgen was in die tijd nog wel belangrijk, maar als volger zag je lang niet meer elke post langskomen van iemand die je volgt.

Door de opkomst van TikTok is het concept van volgen volledig veranderd. De Voor Jou-feed draait niet om video’s van creators die je volgt, maar om video’s die je volgens TikTok leuk vindt en waar je zo lang mogelijk naar zou kijken. Binnen no time werd TikTok een groot succes, waardoor YouTube en Instagram zich genoodzaakt voelden om mee te gaan in het concept waarin het platform de feed voor jou bepaalt.

Views staan los van volgers

Vroeger kon je vrijwel alleen een miljoen views op een video halen als je een miljoen volgers had. Tegenwoordig kan een account met 200 volgers een miljoen TikTok-views halen, terwijl iemand met één miljoen volgers misschien blijft steken op 2.000 views. Algoritmes beoordelen video’s individueel en een video scoort goed als mensen lang genoeg blijven kijken.

Wat mij opvalt in de statistieken van tientallen social media-accounts waar ik toegang toe heb, is dat bij goed presterende video’s slechts vijf tot tien procent van de kijkers het account volgt. Tegelijkertijd zie je bij diezelfde video’s dat ruim 95 procent van de kijkers terugkerend is. Volgen is dus een stuk minder belangrijk dan het kijkgedrag dat iemand vertoont.

Het einde van volgers?

‘De dood van de volger’, zo omschreef Patreon-CEO Jack Conte deze social media-ontwikkeling tijdens SXSW. In een recent interview met Colin and Samir nuanceerde hij deze uitspraak: “Ik denk dat ‘de dip van de volger’ een toepasselijkere omschrijving is.”

Volgens Jack Conte zie je twee ontwikkelingen. Aan de ene kant zie je shortform-video’s waarbij het vooral gaat om algoritmische discoverability. Als kijker gaat het niet zozeer om naar wie je kijkt, als je maar dertig seconden wordt vermaakt.

Tegelijkertijd zie je juist ook een toename van extreem lange content zoals podcasts waarbij de band met de maker juist belangrijk is. “Als ik een uur ga investeren in een video, dan wil ik al een band hebben met die mensen.”

Een interessante vergelijking die in het gesprek wordt gemaakt is dat social media-platformen steeds meer lijken op televisie zoals we dat gewend waren. “Als je MTV wilde kijken, had je geen keuze in wat er werd uitgezonden, je keek gewoon naar MTV en zij bepaalden wat er op stond.”

Van volgers naar kijkers per maand?

Misschien dat social media een blik moeten werpen op Spotify. Bij de muziekdienst kun je artiesten volgen, maar deze statistiek staat niet prominent op de artiestpagina. In plaats van volgers zie je daar hoeveel mensen per maand naar deze artiest luisteren.

Voor YouTube moet je daarbij misschien nog wel onderscheid maken tussen views op Shorts en longform-video’s. Short-content is over het algemeen meer inwisselbaar. In het gesprek van Jack Conte met Colin and Samir hebben ze het bijvoorbeeld ook over video’s die je bijblijven of die je vergeet (memorable views versus forgettable views).

Zijn volgers dan helemaal niet meer relevant?

Zolang social media prominent het aantal volgers blijven tonen, is dit voor kijkers een stukje social proof dat een creator relevant is. Jack Conte is kritisch over volgersaantallen: “Het is eigenlijk een ijdelheid-metric. Het is een cumulatieve score die gewoon over tijd opbouwt.”

Volgens Colin en Samir maken volgersaantallen op dit moment nog een belangrijk verschil als het gaat om sponsoring. Als twee creators gemiddeld 500.000 views halen, dan is de onderhandelingspositie van iemand met 1 miljoen volgers een stuk sterker dan iemand met 100.000 volgers.

Beginnen als creator vraagt om een andere strategie

Enkele jaren geleden lag de focus als nieuwe creator op het opbouwen van een achterban, omdat je daarmee kon rekenen op een trouw publiek waar nieuwe video’s aan werden getoond. Tegenwoordig moet je als maker rekening houden met retentie-optimalisatie en het continue optimaliseren van je content voor algoritmes. Tenminste als je doel is om zoveel mogelijk views te halen.

Ondanks deze verschuiving is Jack Conte positief: “Vandaag is de beste dag om een creator te zijn. En morgen wordt nog een betere dag. En dat zal nog heel lang zo doorgaan.” Vijftig jaar geleden kon je zelf geen film maken of een liedje produceren, terwijl het tegenwoordig voor vrijwel iedereen mogelijk is. En de opkomst van AI zal dit alleen maar versterken.

Deel dit artikel: