YouTube-kanaal beginnen in 2021: heeft het nog zin?

“Oh was ik maar vijf jaar geleden een YouTube-kanaal begonnen.” De huidige YouTube-markt lijkt in jouw ogen misschien wel verzadigd, waardoor je twijfelt om video’s te gaan uploaden. Heeft het beginnen van een YouTube-kanaal in 2021 eigenlijk nog wel kans van slagen?

Laat ik maar direct antwoord geven op die vraag: ja, dat kan zeker. Er zijn al ontzettend veel kanalen op YouTube, maar er zijn altijd nieuwe niches waar je je op kunt richten. Of misschien kun jij net een originele invalshoek bij een onderwerp bedenken. In theorie kun je zelfs binnen een jaar naar een miljoen groeien (het Nederlandse kanaal Horror Skunx begon in juli met uploaden en heeft nu 1,45 miljoen abonnees), maar laten we niet direct te hard van stapel lopen.

Voordat ik je concreter tips geef over hoe je in 2021 met een succesvol YouTube-kanaal beginnen kan, eerst even wat statistieken. YouTube bestaat inmiddels ruim vijftien jaar, maar groeit nog steeds heel hard. Mede door de coronacrisis groeiden in 2020 wereldwijd de vijftig grootste YouTube-kanalen gemiddeld met 32 procent, in Nederland lag dit percentage op 23 procent. In totaal zijn er 86 Nederlandse kanalen met meer dan één miljoen volgers (zestien kanalen bereikten deze grens in 2020).

Horror Skunx

Professioneel VFX-er Winston van Graafeiland uploadde op 15 juli 2020 zijn eerste video op het kanaal Horror Skunx. Het bleek direct een groot succes. De eerste horrorvideo is bijna 32 miljoen keer bekeken en ook zijn andere video’s worden miljoenen keren bekeken. Ook qua abonnees gaat het hard: het kanaal heeft 1,45 miljoen bezoekers behaald in slechts een paar maanden tijd.

“Ondanks de wereld omstandigheden en het vele binnen zitten toch nog een beetje blijdschap in het leven”, schrijft Winston op zijn Instagram-pagina, op de dag dat hij door de grens van één miljoen abonnees is gegaan. “Het begon allemaal pas drie maanden geleden, toen ik besloot mijn passie en werk te combineren met YouTube. Het voelt allemaal nog zo kort geleden, omdat het ook zo is. Onwerkelijk en niet echt, zo voelt het voor mij. Maar het is toch echt zo, 1 miljoen mensen die mijn werk online willen volgen… wat een bizar gevoel is dat.”

Dutch Performante

De video’s van Horror Skunx zijn Engelstalig en gericht op de internationale markt, maar dat ook Nederlandstalige kanalen hard kunnen groeien bewijst Dutch Performante. De goedlachse Chahid Charrak uit Zeewolde is multimiljonair geworden in de sanitair- en tegenhandel en heeft in 2020 zijn online imperium flink uitgebreid. In mei begon Chahid met zijn YouTube-kanaal en inmiddels staat de teller op 266 duizend abonnees.

In de Stentor geeft Chahid een verklaring voor zijn succes: “Op YouTube ben ik begonnen met challenges. Vier mensen moesten proberen zo lang mogelijk in een badkuip te zitten. De winnaar kreeg 5.000 euro. Deze video is al door anderhalf miljoen mensen bekeken. In Amerika heeft MrBeast eenzelfde soort concept, maar in Nederland is dit uniek. In een half jaar tijd heb ik 250.000 abonnees.”

Deze strategie werkt goed voor de groei van het kanaal, maar daardoor verdient hij geen geld aan YouTube. “Alle winst pomp ik weer terug om video’s te maken. Ik hoef hier niet rijk van te worden. Met de verkoop van tegels wil ik geld verdienen.” Grappig genoeg heeft Jimmy Donaldson van MrBeast een soortgelijke strategie. In een interview met Casey Neistat vertelt hij dat hij al het geld dat hij verdient met het maken van video’s weer gebruikt om nieuwe video’s te maken.

Overigens duikt Chahid ook regelmatig op in video’s van populaire YouTubers, zoals Don de Jong (950 duizend abonnees) en Enzo Knol (2,44 miljoen abonnees). Dat helpt natuurlijk ook enorm om snel te groeien om YouTube.

Niet nieuw, maar wel snel gegroeid

Andere Nederlandse YouTubers zijn juist in 2020 enorm snel gegroeid. Neem het kanaal Fundy van de 21-jarige Floris. Op 1 januari 2020 had deze gamer op zijn YouTube-kanaal 2.180 abonnees, inmiddels staat de teller op 2,49 miljoen abonnees. Floris maakt deel uit van de Dream SMP, waar een groepje Minecraft-gamers die samen op een private server speelt. Die achtergrond speelt ook een belangrijke rol in zijn gigantische groei. De Amerikaan Dream, die hier ook deel vanuit maakt, had in juli 2019 10.000 abonnees, groeide door naar één miljoen op 1 januari 2020 en staat inmiddels op zestien miljoen abonnees.

Fundy is in juli 2020 ook nog een tweede kanaal op YouTube begonnen (FundyLIVE). Dat kanaal heeft inmiddels ook al 704 duizend abonnees. Ook op Twitch heeft hij inmiddels een miljoen abonnees. Fundy speelt vooral Minecraft, maar speelt soms ook andere games zoals Among Us.

Andere Nederlandse kanalen die in 2020 opvallend snel groeiden zijn Benny Productions (132.000 naar één miljoen abonnees), een kanaal over fotoshoppen en 5 Minuten Knutselen (629 duizend naar 1 miljoen).

YouTube-kanaal beginnen in 2021

Terug naar jouw potentiële YouTube-kanaal. De bovenstaande voorbeelden tonen aan dat het mogelijk is om in 2021 een succesvol YouTube-kanaal op te zetten. De kans dat jij binnen een jaar een miljoen of zelfs honderdduizend abonnees haalt is zeer klein, maar dat is ook absoluut niet nodig om ‘succesvol’ te worden op YouTube. Als je bijvoorbeeld geld wilt verdienen met YouTube dan heb je in bepaalde niches al genoeg aan een paar duizend abonnees. En als je puur YouTube-video’s wil maken omdat je het leuk vindt, dan is het toch ook al grandioos als er een paar honderd mensen per video kijken? Je zult ze maar op de koffie krijgen…

Tien tips voor het groeien van een YouTube-kanaal

  1. Richt je op de juiste doelgroep: Het is belangrijk om een goede niche voor je kanaal te vinden, maar als je doelgroep YouTube niet gebruikt, wordt het een lastig verhaal. Want dan moet je eerst mensen overtuigen van YouTube en daarna van jouw eigen kanaal.
  2. Werk samen met andere mensen: Als je samenwerkt met mensen die in ongeveer dezelfde markt actief zijn, is dat een prachtige manier om de achterban van de andere partij kennis te laten maken met jouw content. Als je je richt op kanalen die even groot of iets groter zijn dan jouw kanaal, is de kans op een samenwerking het grootste.
  3. Speel in op actuele trends: Inspelen op actuele trends zorgt ervoor dat je sneller gevonden wordt en de kans dat je video in de aanbevolen video’s komt ook groter. Op het gebied van games was in 2020 Among Us enorm populair. Kanalen die hier goed op inspeelden zijn enorm gegroeid.
  4. Gebruik andere kanalen ter promotie: Met name in het begin is het lastig om een YouTube-kanaal organisch te laten groeien. Van 10 naar 100 abonnees groeien wordt vaak als even moeilijk ervaren als van 100 naar 1000 abonnees. Daarom is het verstandig om andere kanalen te gebruiken om je kanaal te promoten. Deel je YouTube-content op je blog of verwijs er naar op je Facebook-, Twitter- of Instagram-account. Het beste is om te verwijzen naar de inhoud van de video’s en niet naar het kanaal zelf. “Volg ook ons YouTube-kanaal” voegt voor de bezoekers nou eenmaal minder toe dan “In onze nieuwe YouTube-video geven we je 10 tips voor X”
  5. Reageer op andere kanaal: Door relevante reacties te plaatsen op kanalen in dezelfde niche, kun je kijkers naar je video’s lokken. Probeer niet actief te verwijzen naar je kanaal of video’s, maar ga voor het toevoegen van waarde. Niemand vindt spam-reacties zoals “Bekijk mijn kanaal” leuk.
  6. Zet in op interactie: Er is een reden voor dat grote YouTubers oproepen om je te abonneren, een video te liken of een reactie te plaatsen. Deze interactie wordt enorm gewaardeerd door het YouTube-algoritme. Probeer dus een manier te vinden om op te roepen tot interactie waar je jezelf prettig bij vindt.
  7. Reageer op reacties: In het verlengde van de interactie is het slim om te reageren op de reacties onder jouw video’s. Dit kan zijn door een hartje te geven aan een compliment of door inhoudelijk te reageren op een vraag of opmerking. Kijkers vinden het nou eenmaal prettig dat ze niet tegen een muur praten.
  8. Ga voor zoekmachineoptimalisatie: YouTube is één van de populairste zoekmachines ter wereld. Denk dus goed na over de woorden die je gebruikt in de titel zodat mensen je video kunnen vinden op logische zoekwoorden. Vergeet ook niet de omschrijving bij de video in te vullen, want die draagt ook bij aan de vindbaarheid.
  9. Kies een duidelijk thumbnail: Een foto zegt meer dan duizend woorden. Kies daarom een duidelijke afbeelding als thumbnail. Deze kun je helemaal optimaliseren in bijvoorbeeld Photoshop, maar dat is niet perse nodig. Zorg er vooral voor dat de afbeelding er aantrekkelijk uitziet en herkenbaar is.
  10. Maak je beloftes waar: Als je een bewering in je titel doet of een fantastische thumbnail gebruikt, zorg er dan ook voor dat je video kan leveren wat je belooft. Dit is niet alleen wel zo eerlijk, het is ook beter voor je groei als niet iedere kijker na tien seconden afhaakt.

Deel dit artikel: