
Review: YouTube Premium
In oktober 2015 lanceerde Google een betaalde variant van YouTube: YouTube Red. In mei van dit jaar hernoemde het bedrijf deze betaalde versie naar YouTube Premium. Sinds eind augustus kun je ook in Nederland gebruikmaken van YouTube Premium. Je kunt het drie maanden gratis uitproberen, maar is het daarna de moeite waard om te betalen?
Advertentieloos
Als je gebruik maakt van YouTube Premium krijg je geen advertenties meer te zien. Uiteraard kun je dit ook voor elkaar krijgen met een adblocker. Alleen heb je dan altijd platformen (bijvoorbeeld je televisie) waarbij je nog steeds zo nu en dan een commercial tussen door krijgt. Bovendien zorg je met een adblocker ervoor dat de videomakers minder betaald krijgen (en daardoor op langer termijn niet meer de content kunnen maken die jij leuk vindt).
Video’s offline opslaan
Met YouTube Premium kun je YouTube-video’s naar keuze opslaan. Hoewel je tegenwoordig niet meer extra hoeft te betalen voor roaming binnen de Europese Unie, zijn er nog genoeg momenten waarop je niet onbeperkt internet tot je beschikking hebt. Denk aan verre vakanties, plekken met minder bereik, die drie uur durende reis in het vliegtuig of misschien heb jij gewoon een kleine bundel.
YouTube op de achtergrond
Eén van mijn grootste frustraties bij het gebruiken van YouTube op mijn Android-telefoon is als ik een video open in de YouTube-app, ik een WhatsApp-notificatie krijg waar ik op klik en dat de video dan gepauzeerd wordt. YouTube Premium heeft functies waarmee je geen last hebt van die ergernis. Allereerst heb je de picture in picture-modus. Hiermee wordt de video verkleind tot een postzegel die boven de openstaande app wordt getoond. Hierdoor kun je gewoon appen terwijl je rechtsonder de video kan blijven kijken. YouTube Premium biedt je bovendien de optie om op de achtergrond alleen naar de audio van een video te luisteren.
YouTube Originals
Als YouTube Premium-lid krijg je ook toegang tot YouTube Originals. Een soort van Netflix-omgeving binnen YouTube. Verwacht hier geen platform van het niveau Netflix van, maar er staan zeker vermakelijke films en series op. In de meeste producties spelen YouTubers ook een rol, waardoor YouTube Originals dicht bij het platform zelf blijven.
Gratis YouTube Music
Google heeft sinds november 2011 met Google Play Music een eigen Spotify-concurrent. Maar misschien is YouTube nog wel een groter muziekplatform dan Play Music. Met de introductie van een premium-versie van YouTube in 2015 introduceerde Google ook YouTube Music. Deze dienst was tot nu toe alleen niet beschikbaar in Nederland. Bij YouTube Premium krijg je ook gratis toegang tot YouTube Music.
YouTube Music biedt eigenlijk alles wat je verwacht van een muziekapp. Je kunt vrijwel alle nummers vinden (alles wat op YouTube staat kun je ook afspelen) en de app biedt speciale afspeellijsten op basis van je luistergedrag. Met de muziekapp van YouTube kun je muziekclips of concerten afspelen.
Is YouTube Premium de moeite waard?
Je kunt YouTube Premium de eerste drie maanden gratis uitproberen. Daarna betaal je twaalf euro per maand. Ter vergelijking: als je alleen een abonnement afsluit op YouTube Music betaal je tien euro per maand. Voor twee euro per maand krijg je een hoop handige functionaliteiten erbij.
Stel dat je al jaren gebruik maakt van Spotify en daarnaast een Netflix-abonnement hebt. Is YouTube Premium dan nog steeds de moeite waard? Twaalf euro per maand is dan misschien net iets teveel voor die paar extra functies. Andere kant zou ik het enorm missen om YouTube-video’s op de achtergrond af te spelen. Tot eind volgende maand kan ik YouTube Premium gratis gebruiken, maar ik vrees dat ik daarna uit gemak en genot gebruik blijf maken van de handige extra YouTube-functionaliteiten.