
Review: Gerrard Street Prince noise-cancelling koptelefoon
Tegenwoordig koop je producten niet meer, je neemt er een abonnement op. Of het nou gaat om muziek, films, fietsen of scheermesjes, alles kun je voor een vast bedrag per maand gebruiken. Nieuw voor mij: de koptelefoon-as-a-service. Het Nederlandse Gerrard Street biedt dit bijzondere abonnement aan en ik mocht hun noise-cancelling koptelefoon Prince uitproberen.
Hoewel ‘de Spotify voor koptelefoons’ voor mij nieuw is, is de Prince alweer de derde koptelefoon uit de stal van Gerrard Street. Eerder brachten ze al de bedrade Day uit en de premium koptelefoon Boss. De belangrijkste nieuwe toevoeging aan de Prince is de noise-cancelling functionaliteit. En dat is een mooie toevoeging in deze tijd waarbij, door thuiswerken, de grenzen tussen werk en gezin door elkaar heen lopen.
Gerrard Street Prince volledig modulair
Het mooie aan de Gerrard Street Prince is dat de koptelefoon volledig modulair is. Is je oorschelp versleten of heb je aan één kant geen audio meer? Geen probleem, je haalt het onderdeel gemakkelijk los, stuurt het op en je krijgt zonder vragen een nieuw onderdeel opgestuurd. Volgens het bedrijf heb je binnen 48 uur het vervangende onderdeel in huis. Het hele idee achter de modulaire koptelefoons is dat je bij een kapot onderdeel niet de hele koptelefoon hoeft weg te gooien.
De Prince zelf wordt als een IKEA-bouwpakket opgestuurd en past daardoor door de brievenbus. Het pakket bestaat uit acht onderdelen: twee speakers, een metalen hoofdband, een leren hoofdband en twee schroefjes. Ook bevat de doos een usb-c-kabel en een koptelefoon-kabel. Er is een handleiding beschikbaar, maar het in elkaar zetten spreekt eigenlijk voor zich. Je moet alleen wel flink kracht zetten als je de oorschelpen installeert, anders werkt de noise-cancelling niet optimaal.
Design
In vergelijking met mijn andere koptelefoons (bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM3) is de Gerrard Street Prince behoorlijk fors. Dit komt waarschijnlijk omdat de koptelefoon modulair is, waardoor je iets meer ruimte nodig hebt. Het geeft de koptelefoon wel een stoere look. De bedrading boven de schelpen valt overigens ook behoorlijk op, zoals je hierboven op de foto duidelijk kan zien. Persoonlijk vind ik dit niet zo mooi, maar bij het dragen van de koptelefoon heb je hier geen last van.
Sowieso is de Prince-koptelefoon heerlijk comfortabel. Ik heb hem op werkdagen soms tot acht uur achter elkaar op, zonder enige irritatie aan mijn hoofd of oren. Het scheelt daarbij dat de batterij lang meegaat, volgens Gerrard Street 22 tot 40 uur lang. Ik heb de batterijduur zelf niet nauwkeurig bijgehouden, maar ik heb nooit enig probleem met de accuduur gehad. Bovendien kun je de koptelefoon via usb-c opladen, dus als de batterij op een gegeven moment toch leeg is, heeft ‘ie binnen no-time voldoende energie.
Aan de linkerkant van je koptelefoon heb twee volumeknoppen en een 3,5mm audiojack, aan de rechterkant heb je een knop om apparaten te verbinden, eentje voor noise-cancelling aan en uit te zetten en de usb-c-poort. Doordat de knoppen aan beide zijden exact op elkaar lijken, moet je heel goed opletten, anders zet je de noise-cancelling uit in plaats van dat je het volume aanpast. Alle knoppen zijn multifunctioneel: de volumeknopen kun je ook gebruiken om van nummer te veranderen, terwijl je de bluetooth-knop onder andere kan gebruiken om muziek te pauzeren of een telefoontje op te nemen.
Je kunt de schelpen helaas niet een kwartslag draaien. Hierdoor is het iets lastiger om je koptelefoon gemakkelijk mee te nemen in een tas.
Noise-cancelling en audiokwaliteit
De afgelopen twee jaar maak ik dagelijks gebruik van de Sony WH-1000XM3 als mijn koptelefoon. De lat op het gebied van noise-cancelling en audiokwaliteit ligt dus behoorlijk hoog.
Qua noise-canceling werkt de Gerrard Street Prince behoorlijk goed. Storende geluiden worden grotendeels weggefilterd, waardoor je lekker kan genieten van je muziek. Hierbij is echter wel de combinatie van noise-cancelling en muziek aan te raden, want als je alleen noise-cancelling aan hebt staan, dan hoor ik het omgevingsgeluid nog iets te goed. Maar nogmaals mijn referentiekader is een koptelefoon van bijna vierhonderd euro, dus dat betekent absoluut niet dat de noise-cancelling in de Prince tegenvalt, in tegendeel zelfs.
Op het gebied van audio geeft de Gerrard Street Prince een heel helder geluid. Vooral bij spraak zoals podcasts is dat erg fijn. De bass had echter wel een stuk dieper gemogen. Bij bijvoorbeeld Dance-muziek klinkt de Prince namelijk iets te plat.
Prijs
De Gerrard Street Prince kost 12,50 euro per maand, of als je een jaarabonnement afsluit 125 euro per jaar. Hoe verhoudt dat zich tot andere koptelefoons? Vergelijkbare koptelefoons hebben een prijs van rond de 250 euro of misschien ietsje duurder. Het hangt er dus vooral van af hoe lang een koptelefoon meegaat. Als dit langer is dan twee jaar, dan ben je bij de Prince duurder uit. Een belangrijk argument voor de Prince is echter dat het een stuk milieuvriendelijker is. Als één onderdeel kapot is, dan kun je dat gemakkelijk laten vervangen. Afhankelijk van het abonnement dat je kiest zit je een maand of een jaar vast aan de koptelefoon.
Gerrard Street Prince – Conclusie
Wil je een goede koptelefoon kopen, maar heb je op dit moment geen 250 euro liggen? Dan is de Gerrards Street Prince het overwegen zeker waard. De koptelefoon zit comfortabel, heeft behoorlijke noise-cancelling en een helder geluid. Echter had de bass wel een stuk dieper gemogen en zou het fijn zijn als je de koptelefoon ietsje kan opvouwen. Als je normaal gesproken maximaal twee jaar met een koptelefoon doet, dan is de Prince in ieder geval een milieuvriendelijker alternatief.
De Gerrard Street Prince is beschikbaar via de Gerrard Street-website.