Consumentenbond vs Google, DJI Osmo Pocket – Recap #1

Ontwikkelingen in techland gaan razendsnel. In de rubriek Recap zet ik de belangrijkste technieuwtjes op een rijtje. Deze keer: de Consumentenbond heeft een klacht ingediend tegen Google, DJI kondigt de Osmo Pocket aan en meerdere hacks/datalekken.

Consumentenbond: ‘Google ontfutselt toestemming voor locatiegeschiedenis’

De Consumentenbond heeft een klacht tegen Google ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De consumentenbond verwijt Google dat ze de toestemming voor het gebruiken van de locatie bij Android-gebruikers op een illegale manier ‘ontfutselen’. Met de klacht volgt de Consumentenbond andere Europese consumentenorganisaties.

Google geeft aan dat de locatiegeschiedenis standaard is uitgeschakeld. Het bedrijf stelt verder dat gebruikers op elk moment de optie hebben om locatiegegevens te bewerken of verwijderen. Volgens de Consumentenbond blijkt uit eigen onderzoek dat bij 54 procent van de Android-gebruikers de functie ‘Web- en appactiviteit’ is ingeschakeld. De meeste gebruikers weten niet dat deze optie aanstaat, zegt de Consumentenbond.

Bron: Nu.nl

DJI kondigt Osmo Pocket aan

De Chinese fabrikant DJI (vooral bekend vanwege de populaire drones) heeft deze week de Osmo Pocket aangekondigd. Met deze gestabiliseerde actiecamera gaat DJI de concurrentie aan met de GoPro-actiecamera’s. De Osmo Pocket gaat 359 euro kosten, waarmee de adviesprijs van het apparaat zeventig euro lager ligt dan de GoPro Hero 7 (429 euro).

Op YouTube staan al enkele eerste impressies van de DJI Osmo Pocket en de conclusie is hoopvol. De DJI Osmo Pocket is een lekker compacte camera, ideaal om stabiele en mooie vakantievideo’s mee te maken. Het lijkt geen betere actiecamera te zijn dan een GoPro, maar vooral een betere camera overall.

Hacks en lekken

Opvallend veel hacks en datalekken in de afgelopen week waarbij de gegevens van miljoenen mensen op straat zijn te komen liggen. De grootste hack vond plaats bij hotelketen Marriott. Hackers wisten binnen te dringen in de database en kregen daarbij toegang tot de klantgegevens van 500 miljoen hotelreserveringen. Het gaat om reserveringsdata van alle klanten die tussen 2014 en 11 september 2018 bij de hotelketen hebben geslapen. Bij het grootste deel van deze reserveringen zijn onder andere namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en paspoortnummers buitgemaakt.

Ook in Nederland sloegen hackers toe: ze kregen toegang tot de privégegevens van tienduizenden RTL-accounts. Denk hierbij aan woonadressen en volledige namen. Hackers wisten in het systeem binnen te komen door e-mailadressen en wachtwoorden die bij andere hacks zijn uitgelekt geautomatiseerd in te voeren bij de RTL-account.

Dell maakte deze week melding van een datalek waarbij mogelijk namen, e-mailadressen en wachtwoord-hashes zijn buitgemaakt. Tot slot zijn van een onbeveiligde server de persoonlijke gegevens van 56,9 miljoen Amerikanen en bijna 26 miljoen bedrijven gejat. Het zou hierbij gaan om volledige namen, e-mailadressen, telefoonnummers, woonadressen en ip-adressen.

Verder in het technieuws:

Deel dit artikel: