Waarom tools als Linktree en Linkin.bio slecht zijn voor SEO

In Instagram is de link-in-bio een prachtig instrument om volgers naar je website te lokken. Doordat je echter maar één link kwijt kunt, gebruiken veel Instagrammers tools als Linktree, Linkin.bio of Sked.link. Daarmee kun je doorverwijzen naar een heleboel verschillende links. In dit artikel leg ik uit waarom deze tools schadelijk zijn voor je SEO en wat je alternatief is.

Wat heb je aan Linktree, Linkin.bio of Sked.link?

Op platformen als Instagram en TikTok zijn de mogelijkheden om naar je eigen website te linken beperkt, waardoor de link-in-bio een hele belangrijke rol heeft. Doordat je maar één link kunt toevoegen moet je heel bewust omgaan met deze link. Wil je verwijzen naar je laatste artikel of blog? Of wil je deze kans grijpen om nieuwe nieuwsbriefleden te werven?

Tools als Linktree, Linkin.bio en Sked.link bieden een alternatief. Hiermee plaats je in jouw bio een link naar hun platform (bijvoorbeeld linktr.ee/jouw-gebruikersnaam). Op zo’n platform kun je een soort van mobiele startpagina maken, waarbij je ontzettend veel verschillende linkjes kunt toevoegen. Hierdoor kun je tegelijkertijd verwijzen naar verschillende artikelen op je website en tegelijkertijd nieuwe nieuwsbriefleden werven.

Linktree-voorbeelden

In de bovenstaande afbeelding zie je drie voorbeelden van Linktree-profielen. Zoals je kunt zien heb je een hoop mogelijkheden om je profiel persoonlijker te maken, zodat het aansluit op jouw unieke stijl. Hiermee lijkt dit misschien een ideale tool om te gebruiken, maar helaas zitten er ook flink wat nadelen aan vast. Daarvan is de negatieve invloed op SEO de belangrijkste reden.

Linktree, Linkin.bio en Sched.link zijn slecht voor SEO

Als je wilt begrijpen waarom tools als Linktree en Linkin.bio een nadelig effect hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO), moet je eerst enigszins weten hoe SEO werkt. Om goed te ranken in zoekmachines zoals Google zijn er een hoop verschillende criteria, waarvan links naar een pagina een belangrijke is. Zoekmachines kijken namelijk of -en hoe- er naar een pagina wordt verwezen. Zowel intern (op de eigen site) als op externe websites.

In het geval van Linktree staat er op je Instagram- of TikTok-pagina geen link naar je eigen website, maar naar deze externe tool. Hiermee zorg je er dus voor dat Linktree beter zal scoren in Google, in plaats van je eigen website.

Daar valt tegen in te brengen dat Linktree-pagina’s ook linken naar je website, dus compenseert dat het verlies niet? Deze profielpagina’s zijn niet goed geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor het niet bijdraagt aan jouw SEO-ranking.

Andere nadelen van Linktree, Linkin.bio en Sched.link

Naast het nadelige effect op SEO, zijn er andere redenen om Linktree en Linkin.bio te mijden. Qua personalisatie heb je bijvoorbeeld wel wat mogelijkheden, maar het design zal waarschijnlijk nooit helemaal aansluiten op jouw eigen branding.

Slecht inzicht in statistieken

Ook voor je statistieken zou ik Linktree of Linkin.bio niet aanraden. Doordat je een externe tool tussen Instagram en je website inzet, heb je niet volledig inzicht in je bezoekers. Stel dat je op Instagram mensen oproept om een nieuwe blog te lezen door te verwijzen naar je link-in-bio. In Google Analytics (of een andere analytics-tool) zie je dat er uiteindelijk 50 mensen het artikel hebben geopend. Klinkt mooi, maar in theorie zou het kunnen dat 500 mensen op de link-in-bio hebben geklikt. Waar is negentig procent van je Instagram-volgers gebleven?

In Linktree kun je niet je eigen Google Analytics hangen en daardoor ben je afhankelijk van de statistieken van het platform. Deze data zijn echter heel beperkt, waardoor je niet een volledig beeld krijgt van wat de bezoekers doen. Vooral als je een gratis account hebt, heb je amper inzicht. Zelfs bij een betaald abonnement (zes dollar per maand) mis je een hoop inzichten.

Vervuiling van je statistieken

Als mensen doorklikken vanuit Linktree of Linkin.bio dan zul je deze bezoekers in Google Analytics zien als direct verkeer of verwijzend verkeer. Terwijl je uiteraard deze bezoekers wil kenmerken als social verkeer afkomstig uit Instagram.

Je hebt overigens wel manieren om dit probleem op te lossen. Zo kun je UTM-parameters toevoegen aan je link. Ook kun je een filter bouwen in Google Analytics waarmee je Linktree-traffic kan weergeven als Instagram-verkeer.

Langere funnel

Een ander nadeel is dat je een extra stap toevoegt waardoor mensen kunnen afhaken. Als jij klikt op een link-in-bio en daarna moet je nog een keer klikken, dan is dat een extra drempel voordat je publiek de content kan consumeren.

Mocht je een landingspagina willen gebruiken, wees dan heel scherp op hoe alles eruit ziet. Keep it simple and stupid! Je vraagt mensen eerst om naar je profielpagina te gaan, daarna op een link te klikken en daarna nog op een tweede link te klikken. Stel dat je een post over bananen hebt geplaatst en daarbij verwijst naar je link-in-bio. Als je op je landingspagina het hebt over fruit, in plaats van bananen, is de de kans groot dat de gebruiker niet kan vinden wat diegene zoekt en daarmee afhaakt.

Alternatief: eigen landingspagina

Er zijn genoeg redenen om een landingspagina te willen gebruiken in je Instagram- of TikTok-profiel. In plaats van dat je een externe tool gebruikt, kun je veel beter ervoor kiezen om een landingspagina op je eigen website te bouwen. In de meeste systemen zoals WordPress kun je dit gemakkelijk zelf, en anders kun je natuurlijk altijd een webdesigner om hulp vragen.

Bij een eigen landingspagina heb je geen last van de nadelen van Linktree en Linkin.bio (afgezien van de langere funnel). Op SEO-gebied kan zo’n eigen landingspagina zelfs een positief effect hebben, omdat je interne links toevoegt naar je eigen content.

Wanneer kun je Linktree, Linkin.bio of Sched.link wel gebruiken?

In dit artikel heb ik meerdere redenen op een rijtje gezet om tools als Linktree, Linkin.bio of Sched.link niet te gebruiken, maar er is een uitzondering.

De belangrijkste reden om Linktree of Linkin.bio wel te gebruiken is als je geen eigen website hebt. Hierbij heb je geen last van een nadelig effect op SEO en heb je ook niet te maken met vervuiling van statistieken.

Deel dit artikel: