Is het nodig om een usb-stick ‘veilig’ te verwijderen?

Voordat je een usb-stick uit je Windows-laptop trekt, moet je deze eerst ‘veilig verwijderen’. Een wijsheid die ik al van jongs af aan ken, maar is het tegenwoordig eigenlijk nog nodig om je usb-apparaat veilig te verwijderen?

Het nut van het ‘veilig verwijderen’ van een usb-stick

Als je een usb-stick met je computer verbindt, creƫer je een soort van weg waarbij de data van je usb-stick naar je computer gaat of visa versa. Als je de usb-stick plotseling verwijdert zonder deze veilig te verwijderen, dan kan het zijn dat er nog data heen-en-weer gaat. Door jouw actie kan het voorkomen dat een bestand niet meer werkt, omdat een deel van de data verloren is gegaan.

Bij het overzetten van een bestand is dit heel logisch. Je ziet een balkje van nul naar honderd procent lopen. Als het balkje vol is, is het bestand volledig overgezet. Als je vanuit een Word-document op een usb-stick werkt, worden de wijzigingen pas in het Word-bestand doorgevoerd bij het (automatisch) opslaan van Word.

Veilig verwijderen zorgt ervoor dat de dataverwerking van en naar de usb-stick stop wordt gezet. Ook krijgen programma’s een seintje dat de schijf zal worden verwijderd. Als gebruiker krijg je melding als je bijvoorbeeld je Word-document op je usb-schijf nog open hebt staan op je computer. Veilig verwijderen zorgt ervoor dat er geen data tussen de computer en usb-stick blijft hangen.

Is ‘veilig verwijderen’ nog echt nodig?

Het is altijd aanbevolen geweest om je usb-stick veilig te verwijderen. Kans is groot dat je op een gegeven moment dit ooit een keer bent vergeten en dat je er achter kwam dat er niks aan de hand was met de bestanden op de usb-schijf. De vraag is dus terecht of ‘veilig verwijderen’ nog wel nodig is. Het is een kleine moeite, maar het voelt als een overbodige stap.

Microsoft heeft deze week gezegd dat het niet meer nodig is om je usb-stick ‘veilig’ te verwijderen. Mits je de Windows 1809-update voor Windows 10 installeert.

Hoe zit dit precies? In Windows heb je een instelling zitten waarmee je de schrijfcache in en uit kan schakelen. Als deze instelling aan staat, kan er sneller data worden verwerkt, maar loop je het risico dat er gegevens verloren gaan als de usb-stick plotseling uit de computer wordt getrokken. Dit was altijd de standaard instelling, vandaar dat je eerst de usb-stick veilig moest verwijderen.

De andere optie is het uitschakelen van schrijfcache. Hierdoor kan het overzetten van data minder snel verlopen en heb je kans dat je computer minder goed presteert. Het voordeel is echter dat je zonder problemen een usb-stick uit je computer kunt trekken.

Tegenvallende prestaties

Als de systeemprestaties tegenvallen doordat deze schrijfcache-instelling is gewijzigd, dan heb je de optie om dit handmatig aan te passen.

  1. Steek een usb-stick (of externe harde schijf) in je computer
  2. Zoek het apparaat op via Configuratiescherm > Systeembeheer > Schijfbeheer
  3. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en open de Eigenschappen
  4. Ga naar het tabblad Beleidsregels
  5. Vink bij ‘Betere prestaties’ de optie ‘Schrijfcache op het apparaat inschakelen’ in

En hoe zit het op MacOS?

Ook op MacOS krijg je een melding als je een usb-stick verwijdert zonder dat je deze softwarematig hebt verwijderd. Veilig verwijderen werkt op MacOS het simpelste via de Finder. Klik bij de apparaten bij het betreffende apparaat op het pijltje om de usb-stick veilig te verwijderen.

Deel dit artikel: