Hoeveel geld verdien je met YouTube-advertenties in 2025?

Of je nou je volledige inkomen eruit wilt halen of het slechts ziet als bijverdienste, YouTube kan een pracht platform zijn om geld mee te verdienen. Hoeveel views heb je nodig om een acceptabel inkomen te verdienen? In dit artikel zet ik op een rijtje wat je in 2025 kan verdienen met YouTube-advertenties, rekening houdend met de vele factoren die je daadwerkelijke inkomsten beïnvloeden.

Vereisten voordat je geld verdient met YouTube-advertenties

Voordat je ook maar een euro verdient met YouTube-advertenties moet je eerst worden toegelaten tot het YouTube Partner Program. In het afgelopen jaar zijn de regels iets verbreed. Hier moet je op dit moment minimaal aan voldoen:

  • Minimaal 1.000 abonnees
  • Minimaal 4.000 uur aan kijktijd in het afgelopen jaar of 10 miljoen Shorts-views in de afgelopen 90 dagen

Groot deel van de inkomsten gaat naar YouTube

Van elke euro die een adverteerder betaalt voor advertenties die bij jouw video’s worden getoond, gaat 55 procent naar de creator, en maar liefst 45 procent naar YouTube zelf.

Deze verhouding voelt misschien wat scheef, maar aangezien je momenteel geen YouTube-alternatief hebt waar je meer mee kunt verdienen, zal dit voorlopig niet veranderen.

Wat leveren 1.000 views op in 2025?

In de advertentiewereld wordt vaak gesproken over de kosten per 1.000 weergaven (Cost Per Mille / CPM). De gemiddelde CPM hangt echter van veel verschillende factoren af: in welk land woont de kijker, over welk onderwerp gaat de video, hoeveel advertenties zijn er beschikbaar en zoals het feit dat mensen een adblocker gebruiken.

De social-statistieken-site Social Blade hanteert als gemiddelde opbrengst een bereik tussen de 0,25 en 4 dollar per duizend views (omgerekend naar euro’s 23 eurocent tot 3,64 euro). De Shopify-site noemt echter een veel hoger bedrag genoemd: 16,49 euro per 1.000 views.

Mijn ervaring is dat de waarheid, zoals zo vaak, ergens in het midden ligt. Er zijn zeker wel situaties waarin je rekening moet houden met het minimumbedrag wat Social Blade noemt, maar ik denk dat het voor veel Nederlandse kanalen eerder aan de bovenkant zit of er zelfs (ruim) boven.

Deze factoren bepalen de hoogte van de CPM

De hoogte van de CPM is van veel verschillende factoren afhankelijk. Allereerst is het onderwerp of de niche van je video belangrijk. Bij financiële video’s of onderwijs ligt de CPM bijvoorbeeld een stuk hoger dan bij vlogs of entertainment-video’s. Dit komt omdat adverteerders in die niches specifiekere (en dus relevantere) doelgroepen kunnen bereiken.

Naast je niche is het ook heel belangrijk waar je kijkers vandaan komen. Zo kan het zijn dat je met 1.000 views uit de Verenigde Staten 10 euro verdient, terwijl je met diezelfde 1.000 views uit Brazilië nog niet eens een euro zou verdienen.

Volgens de site Is This Channel Monetized horen Nederland en België bij de tien landen met de hoogste gemiddelde advertentie-inkomsten (Nederland: 3 tot 18,40 euro | België 2,67 – 20,33 euro). De Verenigde Staten staat bovenaan, gevolgd door Australië en Noorwegen. Als je internationale content maakt, is het dus zeker interessant om te kijken hoe je juist in dit soort landen goed kan scoren.

Het type advertentie maakt ook veel verschil wat betreft CPM. Advertenties die je kunt skippen of korte bumper-advertenties (6 seconden) leveren minder op dan een midroll-advertentie halverwege de video.

Een vierde noemenswaardige factor is simpelweg het seizoen. Rond de feestdagen liggen CPM’s gemiddeld een stuk hoger, vandaar ook dat vele YouTubers in december meer uploaden omdat deze periode zo lucratief is.

Views zeggen niet altijd iets over de inkomsten

Uiteraard kun je de genoemde cijfers in dit artikel gebruiken om te berekenen wat een bepaalde YouTuber verdient aan YouTube-advertenties, maar de waarheid is complexer.

Allereerst weet je dus niet exact hoe hoog de CPM ligt. Ook zegt het aantal views niet direct iets over het aantal keren dat er advertenties zijn getoond. Iemand kan voor sommige video’s advertenties hebben uitgezet, of andersom: misschien vindt YouTube een video wel ongeschikt voor advertenties omdat er in wordt gescholden of geweld wordt getoond.

Bovendien heb je ook nog te maken met (muziek)rechten. Als creator kun je wel aanzetten dat je geld wilt verdienen aan een video, maar als er tegelijkertijd een nummer is te horen waar jij geen rechten voor hebt, dan gaan de inkomsten naar het muzieklabel. En ten slotte kan een kanaal ook vooral views halen uit YouTube Shorts, waardoor het inkomstenplaatje er compleet anders uitziet.

Hoe zit het met YouTube Shorts?

Bij YouTube Shorts werken advertenties namelijk anders dan bij reguliere video’s. Momenteel is elke vierde video in de YouTube Shorts-feed een advertentie (tenzij je YouTube Premium hebt). Daarbij worden de inkomsten verdeeld over de bekeken Shorts.

Een ander groot verschil is dat de CPM een stuk lager ligt bij Shorts. Waar je het bij longform-video’s hebt over euro’s per duizend views, moet je Shorts eerder denken aan een paar cent bij duizend views.

CPM versus RPM

Als je geld verdient met YouTube-advertenties, dan zie je in YouTube Studio twee metrics die heel erg op elkaar lijken: CPM en RPM.

  • CPM (Cost Per Mille): Wat adverteerders betalen voor 1.000 advertentievertoningen
  • RPM (Revenue Per Mille): Wat jij als creator verdient per 1.000 videoweergaven

De RPM ligt lager dan het CPM, omdat bij RPM de YouTube-inkomsten (45 procent) niet worden meegenomen en het wordt berekend over alle views (ook als er geen advertenties zijn getoond). Naast advertentie-inkomsten bevat RPM ook de inkomsten van YouTube Premium, lidmaatschappen, Super Chat of Super Stickers.

Andere kosten

Misschien had je bij de titel van dit artikel een heel kort antwoord verwacht, maar er zit dus veel nuance in. En zelfs als je rekening hebt gehouden met het juiste CPM en alle factoren, dan weet je nog steeds niet wat een creator echt overhoudt aan een video. Je moet ook nog geld betalen aan de Belastingdienst en uiteraard heb je ook de nodige kosten om überhaupt de video te kunnen produceren.

Dus de volgende keer als iemand vraagt: wat kan iemand verdienen aan YouTube-advertenties, is het antwoord waarschijnlijk iets in de trend van: “Het hangt ervan af…”

Deel dit artikel: