
Betaalde podcasts bij Spotify en Apple: een vergelijking
Podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Over elk onderwerp en in elke niche kun je zowat een podcast vinden. Bijna net zo snel als gratis podcasts groeit ook het aanbod van betaalde podcasts. Deze week hebben zowel Spotify als Apple aangekondigd dat ze ook mogelijkheden gaan bieden voor betaalde podcasts. Hoe verschillen deze betaalde abonnementsdiensten van elkaar?
Het concept van een podcast was altijd simpel: met behulp van een RSS-feed krijg je een linkje naar de audiostream van je favoriete podcast. Door de tijd heen zijn de podcast-apps steeds mooier geworden, waardoor het luisteren van of abonneren op een podcast net zo simpel is als een muziekje starten op Spotify.
De verzuiling binnen de podcastwereld
De afgelopen jaren is de podcast-markt flink veranderd, waardoor het minder vanzelfsprekend is dat je al je favoriete podcasts binnen dezelfde app kunt luisteren. Spotify is al begonnen met het aanbieden van exclusieve podcasts, en ook in Nederland hebben we met NRC Audio en NPO Luister twee diensten die zorgen voor een verzuiling binnen de podcast-wereld (al zijn de NPO-podcasts ook in andere podcast-apps beschikbaar).
De verwachting is dat de verzuiling binnen de podcastwereld in de komende jaren alleen maar zal toenemen. De stap die zowel Spotify als Apple hebben gezet om betaalde podcasts aan te bieden, toont aan dat zij de marktleider willen worden op het gebied van podcasts.
Vergelijking tussen betaalde podcasts
Hoewel Spotify, Apple en Facebook alle drie betaalde podcasts gaan aanbieden, zitten er wel degelijk verschil in tussen hoe ze dit gaan aanbieden.
Spotify
Bij Spotify krijgen podcastmakers de mogelijkheid om abonnementen aan te bieden voor drie, vijf of acht dollar per maand. Spotify belooft hierbij dat de betalingen voor betaalde podcasts bijna volledig bij de makers terechtkomt. Alleen de transactiekosten gaan van dit bedrag af. Vanaf 2023 gaat vijf procent van het abonnementsgeld naar Spotify toe.
Apple Podcasts
Bij Apple Podcasts ben je qua kosten het minst gunstig uit. Zo moet je allereerst twintig dollar per jaar aan Apple betalen, zodat je betaalde podcasts mag gaan aanbieden (zelfs als je nog geen abonnees hebt). Daarnaast gaat dertig procent van het abonnementsgeld in het eerste jaar van een abonnee rechtsreeks naar Apple. In de jaren daarna ontvangt Apple nog steeds maar liefst vijftien procent!
Vorige week kondigde Facebook naast een Clubhouse-kloon ook aan dat ze vanaf komende zomer podcasts gaan aanbieden in de Facebook-app. Naar verluidt gaat Facebook ook de mogelijkheid bieden voor betaalde podcasts. Het is momenteel nog onbekend welk percentage hierbij naar de maker en welk deel naar Facebook gaat.
Alternatieven voor betaalde podcasts bij Spotify of Apple
De stap van Spotify en Apple om betaalde podcasts aan te gaan bieden, kan nog wel eens een keerpunt zijn de in de geschiedenis van de podcast. Betalen voor podcasts is overigens niet iets nieuws, een paar voorbeelden op een rijtje:
- Patreon: voor wie regelmatig op het web te vinden is, is Patreon geen onbekende. Menig YouTuber gebruikt het of heeft het gebruikt. Bij Patreon moet een maker twaalf procent van de winst afdragen aan Patreon.
- Vriend van de Show: In Nederland is Vriend van de Show een bekend platform om geld te verdienen aan je podcast. Net als bij Patreon moet je twaalf procent van de winst afdragen aan Vriend van de Show.
- Petje.af: Een ander Nederlands platform is Petje.af. Bij dit platform draag je zes procent van de winst af, plus transactiekosten (26 eurocent per transactie).
Wat is de beste optie voor jou?
Geld verdienen met een eigen podcast klinkt uiteraard heel erg mooi, maar voor welk platform moet je kiezen? Voordat je die keuze maakt zou ik je adviseren om eerst een naam voor jezelf op te bouwen als podcastmaker, voordat je een betaalmuur om je content heen bouwt. Waarom zou iemand betalen als diegene niet weet wat er kan worden verwacht?
Het beste platform voor jouw betaalde podcast hangt af van jouw publiek. Maak je een podcast over Apple-producten, dan is een exclusieve podcast op Apple Podcasts een goed idee, maar voor iemand anders is die keuze minder slim omdat je vijftig procent van de smartphone-gebruikers (Android) uitsluit van jouw podcast. Spotify kan in dat geval een betere keuze zijn.
Als jij het belangrijk vindt dat mensen jouw podcast kunnen luisteren in de app die zij zelf prettig vinden, dan kun je het beste kiezen voor Patreon, Vriend van de Show of Petje.af.