Blog  »  Tech

De wondere wereld van cryptovaluta en de blockchain

De wondere wereld van cryptovaluta en de blockchain

In de media wordt al tijden flink aandacht besteed aan de hype rondom bitcoins. Hoe kun je er veilig in investeren? Volgens experts is de techniek achter cryptovaluta overigens nog veel interessanter. Wat kunnen we verwachten van de blockchain? Je hoort het in de tweede aflevering van De Wondere Wereld van Technologie.

Beluister de volledige uitzending

Aan de volgende onderwerpen heb ik aandacht besteed in de tweede uitzending:

 Zo houd je je bitcoins en andere cryptovaluta veilig

Handelen met cryptovaluta is niet zonder risico’s. In 2014 werd bij een hack op bitcoinbeurs Mount Gox bijna 745.000 bitcoins buitgemaakt. Ook recenter zijn er miljoenen euro’s kwijtgeraakt bij hacks. Waar moet je rekening mee houden? Cybersecurity expert Frank Groenewegen van FoxIT, vertelt over het veilig houden van je cryptovaluta.

Beluister het fragment

Is de bitcoin een goede investering?

In 2013 zat de koers van de bitcoin rond de 1000 dollar. Daarna is de koers ontploft tot bijna 20.000 dollar. In de afgelopen maanden is de koers weer enorm gedaald. Zijn cryptovaluta een goede investering? Econoom Erica Verdegaal heeft er een duidelijke mening over.

Beluister het fragment

Blockchain: meer dan alleen de motor achter cryptomunten

De hype rondom cryptovaluta zoals bitcoin is voor veel consumenten ook direct de eerste kennismaking met de achterliggende techniek blockchain. Toch is de blockchain tot meer in staat dan alleen het uitgeven van cryptomunten. Volgens sommige experts gaat de blockchain de wereld op net zo’n grote schaal veranderen als het internet heeft gedaan.

Beluister het fragment | Lees het volledige artikel

Gaat blockchain de wereld veranderen?

Blockchain, de technologie die achter cryptovaluta zit, is nog tot veel meer in staat dan alleen het uitgeven van digitaal geld. Gaat de blockchain de wereld net zo enorm veranderen als het internet?

Beluister het fragment

Vastgoed, games en muziek in blockchain

De meeste mensen kennen de blockchain vooral vanwege cryptocurrency zoals de bitcoin. Toch zijn er meer concrete toepassingen. Robert-Reinder Nederhoed van Blandlord gebruikt de blockchain zodat je een huis in theorie met 200 verschillende eigenaren kan bezitten. Techjournalist Krijn Soeteman vertelt over blockchaingames zoals CryptoKitties waarin miljoenen in rondgaan. En is de blockchain de oplossing om het uitbetalen van artiesten gemakkelijker te maken?

Beluister het fragment

De Wondere Wereld van Technologie

In februari heb ik vier weken lang het nachtprogramma De Dagwacht van AVROTROS gepresenteerd op NPO Radio 1. In vier uitzendingen heb ik de luisteraar meegenomen in de Wondere Wereld van Technologie om te zien hoe technologische innovatie onze levens beïnvloed.