Hoe vaak moet ik uploaden naar YouTube om te groeien? [analyse]

“Als ik maar elke dag upload, dan groei ik vanzelf wel.” Deze gedachte heb ik vaak voorbij zien komen bij creators die net of opnieuw beginnen op YouTube. Maar klopt dat eigenlijk wel?

In dit artikel analyseer ik de uploadfrequentie van Nederlandse YouTube-kanalen en laat ik zien wat de cijfers ons vertellen over de relatie tussen uploaden en groei. Spoiler: het antwoord is genuanceerder dan je misschien denkt.

Creator analyses: snelgroeiende kanalen uploaden veel

Dit jaar heb ik op mijn blog al twintig creator analyses geplaatst en vrijwel alle creators die in deze artikelen centraal staan, uploaden enorm consequent. YouTube-veteraan Kalvijn is hierop een uitzondering, zijn uploads dit jaar zijn op twee handen te tellen. Vooral door zijn oude video’s zit hij alsnog dit jaar op miljoenen views.

Joris Sebregts heeft van deze twintig kanalen de meeste views tot nu toe: 440 miljoen views in 2025. Hij uploadt dan ook bijna één video per dag. Ook Quinn en Aaron uploaden dagelijks, en zij hebben dit jaar al meer dan 150 miljoen views.

Mijn aanname hierdoor is dat veel uploaden ook voor veel views en daarmee abonnees zorgt. Om dit te kunnen testen ben ik in de data gedoken van meer dan 3.500 Nederlandse YouTube-kanalen waarvan ik de statistieken bijhoud.

Veel uploads resulteert ook in veel views?

Ik heb eerst gecheckt hoe goed de 500 kanalen het doen die de meeste video’s hebben geüpload in 2025. Gemiddeld zijn deze kanalen goed voor 23,4 miljoen nieuwe views in de eerste vier maanden van dit jaar. Daar zit potentie in toch?

Van de 500 kanalen met de meeste uploads zit iets minder dan de helft (224) ook bij de meest bekeken 500 kanalen.

Maar goed, dan heb je het dus ook over kanalen zoals ESPN NL. In de eerste vier maanden uploaden zij meer dan 2.500 video’s naar YouTube (inclusief shorts) en daarmee pakken ze tientallen miljoenen views.

BNR haalt dit jaar met nieuwe video’s 9,3 miljoen views. Klinkt hoog, behalve als je beseft dat ze dit hebben bereikt met ruim 1.700 geüploade video’s. Net iets meer dan 5.000 views per video. Geen duurzame strategie voor creators of kleinere organisaties.

De Groene Amsterdammer maakt het helemaal bont. Op dit kanaal werden bijna zevenhonderd video’s geüpload, terwijl het kanaal met minder dan zesduizend views groeide .

Veel uploads leidt dus zeker niet direct tot meer views. De stelregel hierbij is dan ook: kwaliteit over kwantiteit. En uiteraard zit er een verschil tussen veel uploaden en consequent uploaden.

Wat valt er op aan de kanalen met de meeste views?

Als ik kijk naar de 500 Nederlandse kanalen in mijn dataset die meeste views hebben gepakt, dan uploadt 32 procent meer dan honderd video’s in vier maanden. Een hoger aantal video’s vergroot de kans dat er een video bijzit die door het publiek en het algoritme wordt beloond.

Zo vaak uploaden de meest bekeken YouTube-kanalen in Nederland:

  • 89 procent minimaal één keer per maand
  • 75 procent één keer per week
  • 26 procent zelfs elke dag.

Toch is het ook wel opvallend dat 6 procent van de kanalen geen enkele nieuwe video heeft geüpload, en acht procent vijf of minder video’s. Hoe komen die kanalen dan aan hun views? Gemiddeld hebben die kanalen al ruim 300 video’s. Samen goed voor tientallen miljoenen views. Oftewel: hun views in 2025 zijn op evergreen content (tijdloze content).

Kanalen die één of meer video’s per maand uploaden halen overigens minimaal de helft van hun views op nieuwe video’s. Bij kanalen die vooral inzetten op shorts, ligt dit getal nog een stuk hoger.

Inzet van YouTube Shorts

Van de 500 kanalen met de meeste views heeft overigens meer dan 80 procent minimaal één short geüpload dit jaar.

Bij YouTube is het helaas wel lastig dat de views van Shorts en andere video’s op één stapel worden gegooid. Bij de 500 meest bekeken kanalen is bijvoorbeeld 43 procent van de views op Shorts.

Meeste groei in abonnees

Ik heb ook nog gekeken naar welke kanalen het meest gegroeid zijn in 2025. In mijn dataset staat Browney in de eerste vier maanden bovenaan (+1,9 miljoen abonnees), gevolgd door Chatmo. Beide creators uploaden consequent nieuwe video’s. Ook gaat Chatmo regelmatig live op YouTube.

Ook qua abonnees zie je overigens dat 74 procent van de meest gestegen kanalen minimaal één keer per maand een video uploadt.

Wat is de beste uploadfrequentie op YouTube?

Twee dingen zijn waar: Nederlandse kanalen die veel views halen op YouTube uploaden frequent video’s. Het veel posten van video’s leidt echter niet automatisch tot meer views. Het draait uiteindelijk om kwaliteit en niet om kwantiteit. En kwaliteit betekent in dit geval hoe goed een video bij een zo groot mogelijke doelgroep aansluit.

Mijn advies: kijk eerst vooral naar het aantal video’s wat voor jou haalbaar is om kwaliteit te kunnen leveren. Ga ook niet voor perfectie, want als je te weinig uploadt vergeten mensen je ook. Eén video per week is een gezond streven en een goede basis voor veel kanalen om te groeien. Maar goed, het hangt enorm af van je niche en je type content. Reactiecontent is bijvoorbeeld makkelijker te maken en daarbij kun je makkelijk één video per dag maken. Hetzelfde geldt voor veel nieuwsmedia.

Daarnaast blijven Shorts ook hét middel om snel veel views te halen en daarmee ook abonnees. Al is de vraag hoe relevant volgers nog zijn in 2025. Shorts kunnen je een enorme boost geven, maar je kunt ook succesvol zijn zonder. Het documentairekanaal Fern heeft bijvoorbeeld nog nooit een short geplaatst, en haalde wel 3 miljoen abonnees in slechts drie maanden.

Deel dit artikel: