Blog  »  Tech

TikTok en Instagram kopiëren BeReal-functionaliteit met TikTok Now en Candid Challenges

TikTok Now

De snelle opkomst van socialmedia-app BeReal heeft de interesse getrokken van zowel TikTok als Instagram. Beide apps willen de functionaliteit van BeReal naar hun eigen platform brengen met TikTok Now en Instagram Candid Challenges.

BeReal-gebruikers krijgen één keer per dag een notificatie op een willekeurig moment. Ze hebben daarna twee minuten om een foto te maken, die tegelijkertijd het beeld van de normale camera vastlegt als de selfiecamera. Het doel van de app is om een realistischer beeld van de wereld te geven, dan de social media reality. Lees ook: wat is BeReal?

Instagram test Candid Challenges

Instagram maakte in augustus bekend dat ze IG Candid Challenges aan het testen zijn. Bij deze test krijgen gebruikers op een willekeurig tijdstip een melding dat ze binnen twee minuten een foto moeten maken en delen. Waar hebben we dat concept eerder gehoord? Juist, BeReal… Overigens is Candid Challenges volgens Instagram een interne test. Het is nog onduidelijk of de functionaliteit uiteindelijk daadwerkelijk uitgerold wordt op Instagram.

Uiteraard is het niet de eerste keer dat Instagram functionaliteit uit andere populaire apps kopieert. Zo namen ze de Stories over vanuit Snapchat en is Instagram Reels een kopie van TikTok.

TikTok Now is regelrechte BeReal-kopie

De BeReal-kopie van TikTok  wordt wel per direct gelanceerd. De functionaliteit van TikTok Now lijkt sprekend op het origineel. Dagelijks krijg je op een willekeurig moment een melding om zo snel mogelijk een TikTok Now te delen. In tegenstelling tot BeReal heb je drie minuten de tijd in plaats van twee minuten. Een ander verschil is dat je de optie hebt om naast een foto ook een video van tien seconden te maken.

Qua interface zijn er veel overeenkomsten tussen de beide diensten. Zo kun je alleen de Nows van vrienden zien, als je zelf een Now hebt gepost. Op de screenshot hieronder zie je ook een button voor “Now memories”. Ook die functionaliteit is volledig gekopieerd. Vergelijk de screenshots in dit artikel overigens ook met de screenshots in het BeReal-artikel dat ik eerder op mijn website plaatste.

Interface TikTok Now

TikTok maakt het nieuws van Now bekend op haar eigen website. TikTok Now komt in de Verenigde Staten in de komende weken beschikbaar als onderdeel van van de TikTok-app. Het lijkt erop dat in andere landen TikTok Now als losse app gelanceerd gaat worden.