Tech

Samsung Galaxy Fold’s binnen een dag stuk, wat gaat er mis?

Samsung Galaxy Fold stuk (foto: MKBHD)

Over twee weken verschijnt de Samsung Galaxy Fold in de Nederlandse winkels, maar helemaal vlekkeloos gaat de lancering nog niet. Vier Amerikaanse techjournalisten zagen het scherm binnen no-time stuk gaan. Wat is er precies aan de hand?

Begin maart kondigde Samsung zijn eerste telefoon met een opvouwbaar scherm aan. Met een verkoopprijs van 2020 euro blijkt dat innovatie duidelijk gepaard gaat met een hoog prijskaartje, met name als je nu verhalen hoort van testtoestellen die in een mum van tijd defecten vertonen.

Op dit moment zijn er vier reviewers waarbij de eerste kennismaking met de Samsung Galaxy Fold op zijn zachtst gezegd stroef is verlopen.

Flikkerend scherm

Techjournalist Steve Kovach van CNBC meldt op Twitter dat hij na een dag schermproblemen met de Samsung Galaxy Fold heeft. Het scherm begint te flikkeren en niet lang daarna stopt de helft van het scherm met werken.

‘Screenprotector’

Tech-YouTuber Marques Brownlee (MKBHD) en techjournalist Mark Gurman (Bloomberg) liepen tegen een ander probleem aan. Ze dachten dat er op het scherm van de Samsung Galaxy Fold een plastic folie zat, die ze er wel van af konden trekken (zoals je dat bij elke andere telefoon doet). Het verschil is dat de Fold een plastic scherm heeft en dat ze niet een screenprotector van het scherm trokken, maar dat ze het scherm kapot trokken.

Op de handleiding van de Samsung Galaxy Fold staat overigens wel een waarschuwing dat je dit folie niet van het scherm af moet trekken. De reviewexemplaren zijn echter zonder handleiding geleverd.

Gebroken scherm

Ook Dieter Bohn van The Verge had al snel problemen met de Fold. Bij zijn exemplaar verscheen een puntje onder het scherm en niet lang daarna brak het scherm.

Samsung gaat onderzoek doen

Samsung heeft inmiddels gereageerd op de incidenten. De telefoon is nog steeds vanaf 3 mei in Nederland te koop (in de VS vanaf 26 april). Wel gaat het bedrijf een onderzoek starten. Het bedrijf onderstreept bovendien nogmaals dat gebruikers nooit de plastic bovenlaag op de Samsung Galaxy Fold mogen verwijderen.

Is het verstandig om een Samsung Galaxy Fold te kopen?

De vier incidenten betekenen slecht nieuws voor Samsung. Zo vlak voor de release van een toestel wil je niet negatief in het nieuws komen, helemaal niet met een nieuw type product.

Hoe verstandig is het om een Samsung Galaxy Fold te kopen? Allereerst de eerder genoemde incidenten. Het is niet duidelijk hoe representatief deze problemen zijn voor alle Folds. Twee van de vier problemen zijn bovendien makkelijk op te lossen door niet de folie van het scherm af te halen. De incidenten nemen wel een stukje vertrouwen in het product weg en het is zeker niet uit te sluiten dat we meer van dit soort incidenten gaan zien. De Samsung Galaxy Fold is een eerste generatie product en dat betekent dat het risico groter is dat je tegen problemen aan gaat lopen. Gelukkig bestaat er nog wel zoiets als garantie, waardoor je een vervangend toestel kunt krijgen.

Mijn eigen grootste probleem met de Fold is het prijskaartje. Ik zou als techliefhebber graag een uniek product als de Fold willen hebben, maar het prijskaartje van 2020 euro is voor mij nog iets te gortig. Vooral voor een product dat zich nog niet heeft bewezen.