Blog  »  Tech

Review Elgato Stream Deck MK.2: ook geschikt voor niet-streamers?

Elgato Stream Deck MK.2

De eerste keer dat ik Elgato’s Stream Deck langs zag komen was ik direct enthousiast. Maar goed, ik ben geen streamer. Wel ben ik een enorme techliefhebber, dus een tijdje later stond de xMK.2 alsnog op mijn bureau. Hoe nuttig is een Stream Deck als je geen streamer bent? In deze review ga ik op die vraag in.

In het kort is de Elgato Stream Deck MK.2 een klein zwart kastje voor op je bureau met allemaal sneltoetsen. Een goede vergelijking zijn de media-toestsen op je toetsenbord (play/pauze/volume harder of zachter), maar bij het kastje van Elgato gaat dit helemaal next level, en kun je alles aanpassen aan je eigen wensen.

Ideaal voor livestreamers

Het product richt zich in de basis op livestreamers, dat zie je ook duidelijk als je de productfoto’s bekijkt, bijvoorbeeld hier op bol.com. Je kunt snelkoppelingen instellen om je microfoon aan of uit te zetten, het volume aan te passen, een andere camera te selecteren in je streamingsoftware, het aanpassen van de belichting in je streamingsetup en ook het tonen van vooraf ingestelde teksten in de livestream.

Hoewel ik zelf niet livestream, heb ik de functionaliteiten in het begin wel uitgebreid getest. Het instellen van de Stream Deck daarbij is gemakkelijk, maar het optimaal inrichten van het kastje gaat behoorlijk wat tijd inzetten. De Stream Deck heeft ondersteuning voor zowel YouTube als Twitch, en ook kun je OBS Studio volledig koppelen aan het apparaat. Tijdens het streamen is de gadget ideaal, omdat je niet de hele tijd in software hoeft rond te klikken, maar dat allemaal kan doen via het kastje. Hierdoor kun je op je beeldscherm datgene tonen wat je met de wereld wil delen.

Stream Deck voor niet streamers

Ik heb de Stream Deck gekocht in 2021, midden in de corona-periode. Het advies was toen nog om zoveel mogelijk thuis te werken, dus destijds heb ik veel tijd gespendeerd om de Stream Deck ook in te kunnen zetten voor videocalls.

Op de Stream Deck kun je allemaal mapjes maken, dus ik heb daarbij ook het mapje voor Google Meet gemaakt. Daarmee kan ik met één druk op de knop mijn microfoon muten, mijn camera uitzetten, mijn virtuele hand op steken, of de meeting verlaten.  Via de Stream Deck heb ik destijds ook een compleet soundboard gemaakt en ook gebruik gemaakt van stemvervormers. Die laatste functionaliteiten heb je niet perse in professionele videocalls nodig, maar het laat wel zien wat de mogelijkheden zijn met het apparaat.

Stream Deck MK2

Overigens kan ik je sowieso aanraden om voor apps waarin je veel met sneltoetsen werkt, een apart mapje voor te maken. Zelf heb ik dit bijvoorbeeld gedaan voor videobewerkingssoftware om mijn werk iets gemakkelijker te maken.

Plastic fantastic

Over het algemeen ben ik na drie jaar nog steeds een tevreden Stream Deck-gebruiker. Het apparaat ziet er ook mooi uit, maar ik vind het wel een nadeel dat het een volledig plastic apparaat is. Dit merk vooral als je de toetsen indrukt. Het werkt prima, maar het voelt daarbij wat goedkoop aan. Daarnaast schuift het apparaat ook gemakkelijk weg op een gladde ondergrond. Ik heb mijn Stream Deck tegen de poot van mijn beeldscherm gezet, waardoor ik daar geen last meer van heb.

Hoe vaak gebruik ik de Stream Deck MK.2?

Zelf gebruik ik mijn Stream Deck elke week nog steeds. Het is echter wel een apparaat waarmee je meer kan dan wat je er in de praktijk mee doet. Dit heeft deels er mee te maken dat het een gemakkelijk apparaat is om te gebruiken, maar waarbij het veel tijd kan kosten om het optimaal in te richten in programma’s die je veel gebruikt. Moet je in een programma altijd zoeken naar bepaalde functies? Zet dan vooral de Stream Deck in.

Ik gebruik mijn Stream Deck vooral voor deze drie dingen:

  • Video-calls
    Tijdens video-calls is het  ideaal om mijzelf te (un)muten, om mijn lampen aan of uit te zetten en voor andere dingen zodat ik niet hoef te zoeken waar de instelling ook alweer in Google Meet zit.
  • Pomodoro timers
    Een functie die ik ook heel veel gebruik is het zetten van timers. Een ideale manier om gefocust aan het werk te gaan voor bijvoorbeeld een periode van 20 of 50 minuten. Een periode waarin je ook geen mail of berichtendiensten checkt.
  • Video-bewerking
    Tijdens het bewerken van video’s heb je veel icoontjes waar je op moet klikken of sneltoetsen die je moet onthouden. Om dit wat gemakkelijker te maken heb ik de meest gebruikte functies op mijn kastje gezet.

De afstand tussen de Stream Deck en je toetsenbord is overigens cruciaal voor hoe vaak je het apparaat gebruikt. Zet hem vooral niet te ver weg, want als je teveel moeite moet gaan doen gebruik je de gadget niet, omdat klikken of een sneltoets op je toetsenbord gemakkelijk is. En dat is zonde, want hoewel Elgato’s gadget zeker meerwaarde heeft, is het geen goedkope gadget. Op dit moment is het apparaat te koop voor 140 euro.

Elgato Stream Deck MK.2 is onder meer te koop bij bol. Het apparaat is voor zowel Windows als macOS te gebruiken.

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: