Rabbit R1: leuk AI-concept op CES, maar niet meer dan dat
iPhones en Android-toestellen hebben volgens startup Rabbit een probleem en dat is dat ze niet intuïtief zijn omdat ze draaien op apps. Daarnaast de meeste apps om entertainment. “De smartphone is het beste apparaat om tijd te verspillen, in plaats van tijd besparen.” Op techbeurs CES toont het bedrijf de Rabbit R1, een AI-gadget die je overal bij kan helpen.
Apps zijn het probleem
“Onze missie is om de simpelste computer te designen. Iets wat zo intuïtief is dat je niet hoeft te leren hoe je het moet gebruiken”, zo begint Rabbit-oprichter en CEO Jessy Lya de keynote waarin de Rabbit R1 wordt onthuld. Het probleem met iPhones en Android-smartphones is volgens Rabbit dat de besturingssystemen draaien om apps. Elke keer als je een app gebruikt moet je teveel stappen doorlopen voordat je je doel bereikt.
Het idee van de Rabbit R1 is niet dat je volledig opnieuw begint met een opvolgers van apps, maar dat het onderliggende besturingssysteem (Rabbit OS) alle acties uitvoert bij apps of diensten, ongeacht of die actie normaal gesproken plaats moet vinden op een smartphone of desktop. In de basis kan Rabbit OS net als de Google Assistant of Siri je muziek bedienen, berichten versturen of eten bestellen.
Rabbit R1 heeft een ‘Large Action Model’
De Rabbit R1 is een gadget die draait om AI. In tegenstelling tot populaire diensten zoals ChatGPT die draaien op een Large Language Model (LLM), draait Rabbit OS op een ‘Large Action Model’ (LAM). LAM is een model dat acties uit kan voeren binnen apps zoals bijvoorbeeld Spotify en Uber. De AI heeft dit geleerd doordat mensen hebben getoond welke stappen je in een app moet uitvoeren voor een actie is voltooid. Op dezelfde manier kunnen in de toekomst nieuwe acties worden toegevoegd aan het systeem.
Binnen twee dagen uitverkocht
Naast het interessante concept is er nog iets opvallend aan de Rabbit R1: het product kost slechts 199 dollar en je zit niet aan een abonnement vast. Niet gek dat Engadget het product een schattige AI-aangedreven assistent noemt, en Bright het een AI-pareltje noemt. Binnen twee dagen heeft Rabbit de eerste twee batches van 10.000 exemplaren uitverkocht die vanaf maart geleverd zouden moeten worden.
Concept versus product
De kracht van een goede productaankondiging is dat er een duidelijk probleem wordt geschetst om daarna dit op te lossen met een product of concept. Hierin is Rabbit zeker geslaagd. Zij het met het concept en niet zozeer met het product.
Neem streamingdiensten: ooit een uitstekend alternatief voor lineaire televisie of het huren van films of series. Inmiddels zie je door de bomen het bos niet meer door de vele diensten. Je bent een half uur aan het zoeken naar iets leuks om te kijken, om daarna te besluiten om maar niks te kijken. Het zou veel fijner zijn als je een assistent hebt die weet welke streamingdiensten je hebt en op basis daarvan snel en gemakkelijk drie films voorstelt in de categorie waar je behoefte aan hebt.
Veel vragen nog over de Rabbit R1
Eén van de nadelen in mijn optiek is dat de Rabbit R1 een los apparaat is. Ik snap dat dit aansluit op de missie van het bedrijf, maar voor mij als consument is dit niet praktisch. Als ik op pad ga dan heb ik in mijn linker-broekzak mijn sleutels en in mijn rechter mijn smartphone. Hier past niet nog een extra gadget bij.
Een vraagprijs van 200 dollar is erg laag in vergelijking met de smartphone-prijzen anno 2024. Gunstig voor de consument, maar wat is het business model van Rabbit? Je betaalt geen abonnementskosten, maar voor zover ik weet voer je alle acties bij Rabbit OS uit in de cloud. Deze kosten kunnen voor Rabbit snel oplopen, maar afgezien de aanschafprijs ontvangen ze geen geld van gebruikers. Stel dat de hardware 100 dollar kost en de cloudkosten 10 dollar per gebruiker per maand. Dan maak je na 10 maanden verlies op je gebruikers.
De laatste vraag die mij vooral bezig houdt is hoe goed het daadwerkelijk is in gebruik. De Rabbit R1 is op korter termijn niet bedoeld als vervanger van de smartphone. In het begin zal het apparaat je nog niet met zoveel kunnen helpen, dus veel hangt af van hoe snel de dienst nieuwe vaardigheden kan leren. En hoe de hardware functioneert in dagelijks gebruik.
Ik ben fan van de filosofie achter de Rabbit R1, maar ben sceptisch over de uitvoering. Ik zie een snelle en handige AI-assistent die acties uit kan voeren wel zitten, maar dan het liefst verwerkt in hardware die ik toch al gebruik. Hopelijk kan Rabbit mijn ongelijk bewijzen!