Tech

Problemen Zoom, WhatsApp op meerder apparaten – Recap #4

Logo Zoom

De problemen rondom de populaire videobeldienst Zoom blijven zich opstapelen. En kun je binnenkort WhatsApp gebruiken vanaf meerdere apparaten? Je leest het in de wekelijkse tech recap.

Problemen stapelen zich op bij videobeldienst Zoom

Vanwege de coronacrisis schiet de populariteit van videobeldienst Zoom naar ongekende hoogte, maar tegelijkertijd komt de dienst met het ene na het andere probleem in het nieuws. Vorige week schreef ik al dat Zoom gebruikersdata van iPhone-gebruikers deelt met Facebook, maar daar blijft het niet bij. Een overzicht van de problemen bij Zoom:

  • Videobeldienst Zoom stuurt gebruikersdata van iPhonegebruikers naar Facebook
  • Als je op een verkeerd linkje klikt, werd je Windows-wachtwoord gelekt
  • De videobeldienst matchte geautomatiseerd namen en e-mailadressen van LinkedIn-gebruikers
  • Zoom-bombing: mensen die openbare Zoom-meetings binnenvallen en verstoren
  • Opgenomen videogesprekken op Zoom zijn makkelijk vindbaar op het internet
  • Zoom toont e-mailadressen van mensen van hetzelfde bedrijf, maar dit gaat ook wel eens fout: zo waren XS4ALL-e-mailadressen zichtbaar

Dus als je deze dienst nu nog steeds gebruikt, dan ben ik benieuwd wat er nog moet gebeuren voordat je voor een alternatief kiest. En de alternatieven zijn er legio: Skype, Microsoft Teams, Google Hangouts, Google Duo, Slack. Qua veiligheid zit je op die diensten een stuk beter, maar als je de gratis variant gebruikt, is uiteraard je privacy niet volledig gewaarborgd. Een goed opensource en privacyvriendelijk alternatief is Jitsi.

Fitbit Charge 4: zelfde uiterlijk, nieuwe functionaliteiten

Fitbit heeft deze week een nieuwe fitnesstracker aangekondigd: de Fitbit Charge 4. Zelf gebruik ik al een paar jaar de Charge 2, die tot op de dag van vandaag prima bevalt.

De FitBit Charge 4 lijkt qua uiterlijk veel op zijn voorgangers, maar het is vooral de functionaliteit waar het verschil zit. Belangrijke toevoeging in deze nieuwe fitnesstracker is de ingebouwde GPS. Hierdoor kun je bij het sporten je telefoon thuis laten. Deze toevoeging zorgt er ook voor dat je achteraf kunt zien op welk deel van je route je hartslag het hoogst was. De GPS-modus is echter wel een batterijvreter: normaal gaat de accu zeven dagen mee, met GPS aan vijf uren.

YouTube video

 

De Charge 4 krijgt in een later stadium smartwake. Hierbij word met trillingen je gewekt op het moment dat je het minst diep slaapt. Deze functie zat voorheen alleen in smartwatches van Fitbit, net als Spotify-bediening die nu ook naar de nieuwe Charge komt. Uiteraard heeft de Charge 4 ook gewoon dezelfde functionaliteiten als zijn voorangers en kun je nog gewoon oude bandjes gebruiken. Vanaf 15 april is de Fitbit Charge 4 te koop, met een adviesprijs vanaf 149,95 euro.

WhatsApp op meerdere apparaten?

Het is een functionaliteit die al jaren bij WhatsApp-gebruikers hoog op het lijstje staat: berichten versturen vanaf meerdere apparaten. Je kunt nu alleen op je mobiel en je computer (mits je telefoon verbonden is) gebruikmaken van WhatsApp en mogelijk komt daar binnenkort verandering in.

WABetaInfo meldt dat in een nieuwe testversie aanwijzingen zitten dat WhatsApp op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Hoewel dit niet de eerste keer is dat er verwezen wordt naar het ondersteunen van meerdere apparaten, blijven we natuurlijk hopen. Concurrent Telegram heeft de functionaliteit al veel langer en het is echt ideaal.

En verder in het technieuws…