Blog  »  Datagedreven content

Mogelijk verbod op Google Analytics: moet je op zoek naar een alternatief?

Google Analytics - App + Web

Google Analytics voldoet niet aan de AVG-regelgeving en kan dus binnenkort verboden worden in de Europese Unie. Deze uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens deed in januari de nodige stof opwaaien. Is het verstandig om een alternatief te zoeken of zal het allemaal wel loslopen?

Ophef over Google Analytics

Op 13 januari kwam het nieuws naar buiten dat Google Analytics niet voldoet aan de privacywetgeving (Algemene verordening gegevensbescherming, AVG). Uit onderzoek van de Oostenrijkse toezichthouder blijkt dat de dienst met het versturen van IP-adressen en cookiegegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten de AVG/GDPR overtreedt.

De Autoriteit Persoonsgegevens reageerde direct op het nieuws door te melden dat Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. De autoriteit onderzoekt zelf nog twee Nederlandse klachten. Dat onderzoek moet ergens begin dit jaar worden afgerond en dan kan AP zeggen of de dienst wel of niet is toegestaan.

Inmiddels heeft ook de Noorse datawaakhond een soortgelijke conclusie getrokken. Opvallend is dat de Noorse toezichthouder ook nadrukkelijk wijst op andere websitetools die persoonlijke gegevens naar de Verenigde Staten sturen.

Komt er een verbod?

Er is een mogelijkheid dat Google Analytics in de huidige vorm niet meer toegestaan zal worden in de Europese Unie. Dit is iets wat in het eerste kwartaal van 2022 zal worden besloten. Het schijnt dat ruim de helft van alle websites wereldwijd Google Analytics gebruikt, dus de impact van zo’n besluit kan enorm zijn

Dit hoeft echter niet te betekenen dat je niet langer meer Analytics op je website zal mogen gebruiken. Het ligt voor de hand dat Google de kans krijgt om de tooling aan te passen, zodat deze alsnog kan voldoen aan de privacywetgeving in de Europese Unie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat data van Europese gebruikers in de EU gestald moet gaan worden.

Google heeft vaker onder vuur gelegen vanwege soortgelijke beschuldigingen. Meestal betekende dit dat het bedrijf zijn diensten aan ging passen, waardoor gebruikers er alsnog meer aan de slag konden.

Alternatieven voor Google Analytics

Als je op dit moment voor je analytics volledig afhankelijk bent van Google, dan is het een goed moment om onderzoek te gaan doen naar een alternatieve tool. Je kunt overigens prima meerdere tools op je website draaien, zodat je alvast wat historie kan opbouwen, zodat je bij een eventueel verbod niet op 0 begint. Daarnaast kun je daardoor ook zien wat de verschillen zijn qua meting. Vergeet niet om je privacybeleid aan te passen!

Vijf alternatieven voor Google Analytics:

Google Analytics privacy-vriendelijk instellen

Het is overigens interessant dat de Autoriteit Persoonsgegevens het mogelijke verbod had toegevoegd aan een handleiding over het privacy-vriendelijk instellen van Google Analytics. Inmiddels staat de handleiding niet meer online, maar gelukkig heb ik een kopie gemaakt.

In de handleiding geeft de AP zes privacy-vriendelijke tips. Hoewel het zeker aan te raden is om deze zes tips te implementeren, heeft het geen invloed op het eventuele GA-verbod. De zes tips in het kort:

  1. Sluit een bewerkingsovereenkomst met Google af
  2. Google niet het volledige IP-adres laten verwerken (Anonymize IP)
  3. Gegevens delen met Google uitzetten
  4. Gegevens delen met Google voor advertentiedoeleinden uitzetten
  5. Niet per ongeluk de functie voor User ID’s inschakelen
  6. Informeren over gebruik Analytics en opt-out

Wil je weten hoe je bovenstaande stappen precies uitvoert. Bekijk dan de handleiding (PDF).

Meer over webanalytics

Mogelijk vind je onderstaande artikelen ook interessant: