Vergeet clickbait, maak je content klikwaardig

Om online succes te hebben, moet je mensen eerst verleiden om te klikken. Als ik redacties of bedrijven adviseer over het vergroten van bereik, komt daarbij het woord clickbait onvermijdelijk ter sprake, ondanks de negatieve connotatie die eraan kleeft. Laatst stuitte ik op een begrip dat zoveel beter de lading dekt van wat we eigenlijk willen bereiken. Mijn advies is daarom simpel: focus niet op clickbait, maar maak je content klikwaardig.

Ambacht versus verleiding

Vooral als ik bij een groep journalisten begin over clickbait, trekken de meesten een vies gezicht. Journalistiek is een ambacht en daar hoort toch geen misleidende kop boven?

Maar er is een fundamenteel verschil met traditionele media. Anders dan op bijvoorbeeld televisie, concurreer je online met letterlijk iedereen om aandacht. En die strijd verlies je gegarandeerd met een suffe kop. Je zult dus je potentiĆ«le publiek moeten verleiden, maar daar had ik een beter begrip voor nodig dan het woord clickbait…

Wat maakt content klikwaardig?

Recent keek ik een aflevering van The Colin and Samir Show, waar de journalistieke YouTubers Johnny en Iz Harris te gast waren. Tijdens het gesprek noemt Iz een begrip waar ik stiekem al een tijdje naar zocht: clickworthy, oftewel klikwaardig in het Nederlands. Dit begrip dekt precies de lading, dacht ik terwijl ik zat te luisteren.

Hoe kun je de inhoud zo verpakken dat het klikwaardig is, en geen clickbait? Iz verwoordt het perfect: “Maken we de belofte waar die de verpakking [titel en thumbnail] laat zien? Is het inhoudelijk? Is het iets waar we trots op zijn? Als dat zo is, wat het is, dan voel ik me best goed als we het in iets verleidelijk verpakken. Als het ervoor zorgt dat iemand doorklikt en iets leert wat ze anders niet hadden geleerd.”

Klikwaardig: meer dan slechts een leuk woord

Het begrip klikwaardig voelt misschien in eerste instantie puur als een beter woord dan clickbait, maar het begrip heeft meer waarde dan dat het slechts een synoniem is.

Nadat iemand heeft geklikt, is het belangrijk om de aandacht vast te houden. Als maker wil je dat mensen je video uitkijken of je artikel uitlezen, maar ook voor algoritme-gedreven platformen is het essentieel. Of je nu content maakt voor Instagram, TikTok of YouTube, of je maakt een artikel dat goed gevonden moet worden in Google of Google Discover: voor het algoritme is het cruciaal dat iemand niet na vijf seconden wegklikt. Klikwaardige content houdt de aandacht vast.

De klik verdienen en de aandacht vasthouden zijn grappig genoeg ook de eerste twee regels van de drie basisregels van YouTube volgens Colin and Samir. Vorige maand ging ik op mijn blog uitgebreid in op deze drie regels.

Van frons naar enthousiasme

Waar het begrip clickbait altijd kon rekenen op een frons, krijg ik bij het begrip klikwaardig juist positieve reacties. Een subtiel verschil in terminologie verandert weerstand in een constructief gesprek.

Het idee blijft hetzelfde: je moet mensen verleiden om te klikken. Maar door het perspectief te verschuiven van ’trucs om clicks te genereren’ naar ‘content die de klik verdient’, staan makers er eerder voor open om hun content te optimaliseren. Hierdoor krijgt een waardevol verhaal de aandacht die het verdient.

Je hoeft overigens zeker geen journalist te zijn om de focus te verleggen van clickbait naar klikwaardig. Uiteindelijk zorgt deze stap er vooral voor dat je content beter aansluit op de behoeften van de kijker of lezer, en daarmee groeit uiteindelijk je bereik.

Deel dit artikel: