
Google Deepmind CEO Demis Hassabis: ‘AI is een creatieve amplifier, geen vervanger’ | SXSW London 2025
Wat gaat volgens Google Deepmind CEO Demis Hassabis de impact van AI zijn op media en creators? En welke studie zou hij aanraden als je nu een keuze moet maken?
Deze week is in Londen de eerste editie van SXSW London. Een week lang conferentie, muziek en film zoals dat al meer dan dertig jaar plaatsvindt op South by Southwest in Austin Texas. Eén van de grote namen in Londen is Google Deepmind CEO Demis Hassabis, reden voor mij om zijn sessie bij te wonen.
AI als creative amplifier, niet vervanger
“Er is nu nog een missend component bij AI: de ziel”, vertelt nobelprijswinnaar Demis Hassabis op SXSW London. “Ik betwijfel of AI dat ooit gaat hebben.”
Demis Hassabis schat om die reden de kans ook klein in dat AI menselijke creators volledig gaat overnemen. “AI zorgt voor creatieve tools die de boodschap van je werk gaat versterken.”
Verrast door eigen creatieve tools
“We verkennen de grenzen: wat is creativiteit?”, vervolgt Hassabis over de creatieve tools waar Google aan werkt.
Eén van deze nieuwe tools is de videogenerator Veo 3. Tijdens de aankondiging op Google I/O onthulde Google dat je met Veo 3 niet alleen video kan generen, maar ook aan audio. Denk daarbij aan achtergrondgeluiden, maar ook zelfs dialogen. Het doel op creatief gebied is helder: “We willen creatieve tools bouwen die mensen helpen om creatief te zijn.”
“Het is zelfs voor mij verrassend hoe goed Veo 3 werkt”, vertelt de Google Deepmind CEO. Een opvallende uitspraak voor iemand die al een groot deel van zijn leven bezig is met AI. Demis Hassabis is ook in positieve zin verbaasd over alle ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar. “2017 voelt inmiddels als de middeleeuwen in AI.”
‘AGI is overhyped op korter termijn, onderschat op langer termijn’
De ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar hebben hem dus verrast, maar waar staan we over vijf jaar? “We weten niet waar het nu heen gaat. Net als dat we vijf jaar geleden niet konden zien waar we nu staan.” De ontwikkeling hangt volgens Demis Hassabis af van innovatie, regelgeving en de geopolitieke situatie.
Op basis van de huidige trends verwacht hij echter wel dat over vijf tot tien jaar AGI is bereikt. Hoewel dat afhangt van de definitie af. AGI staat voor Artificial General Intelligence, waarbij AI net zo slim is als mensen en alle taken kan uitvoeren die wij ook kunnen.
“AGI is overhyped op de korte termijn, maar wordt onderschat op een tijdspanne van 10 jaar. AGI zal alles veranderen”, vertelt de Deepmind CEO. Hij schat in dat we een nieuwe industriële revolutie krijgen die misschien wel groter wordt dan de vorige. AI is volgens Demis Hassabis net zo’n grote stap als elektriciteit.
AI als een vriend: ‘Is dat wenselijk?’
Hoe kijkt Demis Hassabis naar het concept waarbij AI fungeert als vriend van mensen? Hij moet eerst nog maar zien hoe dit zich gaat ontwikkelen.
De focus voor hem ligt eerst op het ontwikkelen van een universele assistent. Daarna moet de maatschappij daar aan wennen, en vanuit daar moeten we kijken wat wenselijk is. Het sluit aan op een andere uitspraak dat je van sommige dingen pas weet hoe het werkt als je het test in de praktijk.
Deze studiekeuze zou Demis Hassabis nu maken
In een wereld vol onzekerheid is verandering de enige zekerheid. Maar stel dat je nu vijftien bent, wat voor studiekeuze moet je dan maken, vraagt journalist Francine Lacqua tijdens het gesprek.
Demis Hassabis adviseert om te kiezen voor fundamentele studierichtingen zoals wiskunde. Die basis blijft volgens de Deepmind CEO essentieel, zelfs in een tijd van AGI omdat je daarmee een theoretisch kader hebt om dingen te begrijpen.
Maar daarnaast is het volgens Hassabis cruciaal om te experimenteren met AI-systemen om te kijken hoe je er van kan profiteren. Een belangrijk advies om in deze tijd relevant te blijven.
AI-technologie vertalen naar toepassingen
Gemini staat momenteel bovenaan de leaderboards, vertelt Demis Hassabis, maar ‘het is nu belangrijk om de technologie om te zetten naar handige toepassingen’.
Zelf is hij een fervent gebruiker van NotebookLM. Een researchtool van Google die je helpt om moeilijke documenten te doorgronden. NotebookLM heeft ook een AI podcast-functie waarmee twee virtuele hosts een gesprek aangaan over de documenten die je aanlevert. Het is echt een hele fijne tool om mee te werken, het blijft alleen jammer dat Google het zo lastig vindt om het product goed te vermarkten.
Wat is voor Demis Hassabis een probleem waar AI een oplossing voor moet brengen? “Ik heb duizenden euro’s over voor next generation email.” Dus wie weet dat we over een tijdje een nieuw soort Gmail kunnen verwachten.