Games, Overig

Gamereview: Cities: Skylines – Sunset Harbor

City: Skylines - Sunset Harbor

City: Skylines is één van de beste stedenbouw-games ooit gemaakt en sinds vorige week is er een nieuwe reden om het spel te spelen. Het spel heeft namelijk een nieuwe uitbreiding gekregen. Is City: Skylines – Sunset Harbor de aanschafprijs van vijftien euro waard?

In mijn review van het basisspel noemde ik de verslavingsfactor een nadeel van Cities: Skylines, en dat is uiteraard tegelijkertijd een groot compliment. Het spel verscheen in 2015 en sindsdien kwam de ene na de andere uitbreiding uit. Sunset Harbor is alweer de tiende uitbreiding uit de reeks. Bijna elke uitbreiding brengt nieuwe locaties, eenheden en functionaliteiten met zich mee en dat is bij deze uitbreiding niet anders.

Nieuw in City: Skylines – Sunset Harbor

Waar voorgaande uitbreidingen zich richten op één specifiek onderdeel in het spel, is Sunset Harbor een vreemde eend in de bijt. Je kunt deze uitbreiding het beste omschrijven als een combinatie van Mass Transit 2.0 en Industries 2.0. Een overzicht van alle nieuwigheden in Sunset Harbor:

  • Visserij: De uitbreiding Industries gaf al meer controle over de industrie in je stad en met deze nieuwe uitbreiding komt er een nieuw soort industrie bij: visserij. Je kunt vissersboten bouwen die routes kunnen afleggen langs de kust, je hebt kwekerijen en natuurlijk je eigen vismarkt.
  • Nieuwe vervoersmogelijkheden: Naast stadsbussen is er nu ook een intercity-bus, en je hebt de optie voor elektrische trolleybussen, inclusief bovenleidingen. De metro kan nu ook boven de grond, en je kunt helikopters in zetten om de druk op je wegen te verminderen. Ook zitten er veel verschillende vervoershubs in deze uitbreiding zodat het overstappen van het ene naar het andere vervoersmiddel simpeler wordt.
  • Vliegclub: De vliegclub is speciaal voor de elite, zodat die met een privevliegtuigje de stad van boven kunnen bewonderen. Ze kunnen er niet mee van A naar B vliegen, maar het zorgt wel dat je stad stijgt in aantrekkelijkheid
  • Vijf nieuwe maps: Zoals bij elke betaalde uitbreiding krijg je ook dit keer vijf nieuwe maps tot je beschikking. Uiteraard is er veel aandacht voor de beste visstekjes in de regio
  • Nieuwe opties voor gezondheidszorg en waterzuivering: je hebt nu opties voor kinder- en seniorenzorg. Deze hebben een sterke invloed op je geboorte- en sterftecijfer. Ook op het gebied van afvalverwerking heb je nu meer opties.
YouTube video

 

Een manusje-van-alles

Ik vond het sterk bij andere uitbreidingen, met uitzondering van Match Day en Green Cities, dat er echt nieuwe functionaliteiten aan het spel werden toegevoegd. Denk aan natuurrampen (Natural Disasters), het bouwen van pretparken (Parklife), of het micromanagen van je stad (Industries). Uiteraard er zitten een paar goede nieuwe toevoegingen in Sunset Harbor (ik vind vooral de vervoershub en de intercity bussen handig), maar het zorgt er niet voor dat je je stad anders moet inrichten.

Het is jammer dat de visserij een stuk beperkter is dan de industrieën uit City: Skylines – Industries. In die uitbreiding moet je het hele proces van A tot Z inrichten. Van het planten en kappen van bomen, tot het opzagen in planken en het maken van papier. Ook moest je daarbij rekening houden dat je voldoende opslagruimte had. Bij de visserij heb je wel wat individuele opties (visroutes, viskwekerijen of een vismarkt), maar het voelt niet als een compleet industriepakket.

Ook qua vervoer ben ik niet helemaal overtuigd. De intercity-bussen en de helikopters zijn echt een toegevoegde waarde, de trolleybussen daarentegen zijn vooral irritant. Qua wegen is er slechts een beperkt scala asfalt in combinatie met bovenleidingen. Net als een reguliere bus kun je in een trolleybus ook dertig passagiers kwijt. De enige reden om een trolleybus te gebruiken is het visuele aspect. De elektrische kabels boven de bus zien er leuk uit, maar het drukt verder een enorme stempel op de inrichting van je stadsdeel.

Vervoershubs

Een toevoeging waarom ik de nieuwe uitbreiding heb gekocht is eigenlijk de vervoershub. Ik vind het mooi als je een centrale plek hebt waar je over kan stappen van bus naar metro of van metro op trein. Anders moeten de inwoners van je stad altijd eerst de straat oversteken, wat resulteert in de nodige files. Uiteraard staan in de Steam Workshop ook een hoop verschillende opties voor vervoershubs, maar de toevoegingen in Sunset Harbor zijn een welkome aanvulling.

Verdict

Ik zal eerlijk zijn: ik had meer verwacht van City: Skylines – Sunset Harbor, vooral vanwege de veranderingen die voorgaande uitbreidingen met zich meenemen. Het voelt alsof ontwikkelaar Colossal Order wat restjes heeft samengevoegd in deze nieuwe uitbreiding. Dat is ook de reden dat ik in deze review kritisch moet zijn op deze DLC, omdat je er toch vijftien euro voor neerlegt. Tegelijkertijd voelt dat wat dubbel, want het is ook goed dat een ontwikkelaar vijf jaar na de release nog steeds nieuwe dingen toevoegt aan een spel. Sunset Harbor is geen slechte uitbreiding, maar tenzij je een grote fan bent, zou ik hem op een later moment uit de budgetbakken vissen.