Films en series, Overig

Filmreview: Sonic the Hedgehog (2020)

Sonic The Hedgehog

Sonic, de razendsnelle blauwe egel. Eén van de bekendste gamepersonages ter wereld en sinds kort is hij te zien op het witte doek. Is Sonic the Hedgehog net zo succesvol in een film als in zijn games?

Het was eigenlijk de bedoeling dat Sonic eind januari in de bioscoop te zien zou zijn, maar de film werd met een maand uitgesteld. Paramount had een hoop kritiek gekregen op het uiterlijk van de egel (en terecht; Sonic zag er nogal eng uit) en de filmmaatschappij koos daarom voor een flinke cosmetische ingreep. En ik moet zeggen: de upgrade is goed geslaagd.

Jaloers op Sonic

Sonic the Hedgehog woont op een prachtig paradijselijk eiland, maar de razendsnelle stuiterbal valt nogal op. Hij is zo vliegensvlug dat andere bewoners van het eiland jaloers worden op zijn superkrachten. Sonic wordt in het nauw gedreven en vlucht naar planeet Aarde. Hij komt terecht in de Verenigde Staten, in een dorpje in Montana waar nooit iets gebeurt en eigenlijk vindt Sonic dat wel prima.

Totdat Sonic op een dag uit frustratie keihard rondjes gaat rennen op een veld en daarmee zoveel energie opwekt dat de elektriciteit in de hele regio uitvalt. Hierna opent de knotsgekke dr. Robotnik de jacht op Sonic samen met een leger aan dodelijke drones.

YouTube video

 

Weinig diepgang, volop meligheid, snelheid en actie

Het levert een film op vol meligheid, snelheid en actie, maar zonder al teveel diepgang. Echt een familiefilm inclusief de nodige clichés om kinderen iets te leren over het leven.

Als gameliefhebber ben ik daarnaast blij dat de film geen moment ongemakkelijk voelde, iets waar ik vooraf wel een beetje bang voor was. Want hoe zet je nu een platformspel waarbij een blauwe egel de hoofdrol speelt, om naar een interessante speelfilm die honderd minuten duurt? De gouden ringen uit de games krijgen in de film een leuke nieuwe invulling en verder zorgt vooral de humor voor een geslaagde film. Oh en ook niet onbelangrijk: het ziet er visueel gewoon erg mooi uit.

Jim Carrey

Sonic’s aartsvijand dr. Robotnik wordt gespeeld door Jim Carrey en dat is een goede greep. Dr. Robotnik is een irritant en zelfingenomen mannetje dat door zijn manieren op een goede manier in je irritatie-zone terecht komt.

Verdict

Met een kleine aarzeling stapte ik de bioscoop in, maar Sonic the Hedgehog is de moeite zeker waar. Het is echt een familiefilm waarvan je niet al teveel diepgang of originaliteit moet verwachten, maar als je een kleine beetje van games houdt is dit een leuke film voor het hele gezin.

Andere artikelen