Blog  »  Tech

DJI Action 2: Modulaire actioncam onderscheidt zich van GoPro

DJI Action 2

Denk je aan actioncams, dan denk je aan GoPro. Twee jaar geleden probeerde DJI een stukje van die markt te veroveren met de DJI Osmo Action. Dat product leek ontzettend op een GoPro. Dit jaar gooit het Chinese bedrijf het over een hele andere boeg: de DJI Action 2 is modulaire actioncam.

DJI Action 2 valt op door het ontwerp

In de afgelopen vijf jaar zijn de actioncams van GoPro slechts minimaal veranderd van ontwerp. Hieronder zie je bovenaan de GoPro Hero5 uit 2016 en de recent aangekondigde GoPro Hero10. Het grootste verschil zit hem in het schermpje op de voorkant van de actioncam.

Van linksboven naar rechtsonder: GoPro Hero5, GoPro Hero10, DJI Osmo Action, DJI Action 2
Van linksboven naar rechtsonder: GoPro Hero5, GoPro Hero10, DJI Osmo Action, DJI Action 2

Linksonderaan op de foto staat DJI Osmo Action uit 2019 die je het beste kan omschrijven als een variatie op de GoPro. Je kunt zelfs mounts gebruiken om bijvoorbeeld de camera op een statiefje te zetten.

Rechtsonderaan zie je de DJI Action 2 en die wijkt qua ontwerp ontzettend af van de overige actionscams. Helemaal origineel is het ontwerp niet, ik moest direct denken aan de Session-lijn die GoPro jaren geleden had.

Modulaire actioncam

De DJI Action 2 weet zich te onderscheiden van zijn voorganger en de GoPro’s doordat je er extra modules op vast kan klikken. Op dit moment heb je twee modules die je kunt gebruiken: de Touchscreen Module en de Power Module.

Met de Front Touchscreen Module kun je de DJI Action 2 uitbreiden met een schermpje aan de voorkant zodat je een selfie-modus hebt. Ideaal voor vloggen. De module wordt magnetisch vastgemaakt aan de Action 2 en daarnaast zitten er nog twee fysieke klemmetjes op voor de veiligheid. Deze module biedt daarnaast een microSD-kaartlezer en een 5Wh-accu.

De Power Module daarentegen verlengt de accuduur van de originele zeventig minuten naar drie uren. Ook op deze module zit een extra microSD-slot.

Je kunt de DJI Action 2 alleen kopen in combinatie met of de schermmodule of de accumodule. Dit komt omdat op die accessoire het usb-c-oplaadpunt zit. De schermmodule-combi kost 519 euro, terwijl de accumodule-combi 399 euro kost.

Specificaties

De DJI Action 2 heeft een grootte van 3,9 bij 3,9 bij 2,3 centimeter en weegt slechts 59 gram. YouTube Peter McKinnon vergelijkt dit gewicht in zijn review met dat van een ei.

De cameramodule bevat een 12 megapixel 1/1,7 inch CMOS-sensor met een f/2.8 groothoeklens (kijkhoek van 115 graden). Naast de camera bevat de module ook een vierkant touchscreen op de achterkant van de Action 2. Daarnaast zit er één microfoon en één bedieningsknop op. De camera heeft 32 gigabyte intern geheugen (waarvan 24,1 gigabyte beschikbaar voor filmen). De accu zou 70 minuten mee moeten gaan volgens DJI.

Hoe veilig is de magnetische bevestiging?

DJI heeft bij deze camera ervoor gekozen dat je de uitbreidingsmodule met een magneet kan bevestigen en dat je de camera ook via de magneet kan mounten. In de reviews wordt deze bevestiging volop getest. Voor de meeste bewegingen lijkt de magneet krachtig genoeg, maar het risico dat de camera eraf vliegt is een stuk groter dan bij de normale mounts van een actioncamera.

Je kunt overigens de Action 2-camera ook gebruiken in combinatie met de GoPro-accesoires. Net als de originele DJI Osmo Action bevat ook de nieuwe versie een adapter om gebruik te maken van de GoPro-mounts.

Hoe krachtig is deze kleine actioncam?

Het formaat en het gewicht van de DJI Action 2 is ideaal, maar gaat dat niet ten koste van de prestaties? In de videoreview van Matti Haapoja hieronder zie je dat het met de beeldkwaliteit wel goed zit. Alhoewel Tweakers daar tegen inbrengt dat de kleine actioncam wel moeite heeft in donkere omstandigheden.

YouTube video

 

Het grootste nadeel van de actioncam dat ik in meerdere reviews zie langskomen is de oververhitting en de accuduur. Als je filmt op een 4K-resolutie met 60 frames per seconde, dan moet je er rekening mee houden dat de camera er na vijf minuten automatisch mee kan stoppen door de hitte. Dat is vooral een groot probleem bij een timelapse of als je de camera bijvoorbeeld op je auto of fiets monteert.

En als de de camera het hoofd wel koel weet te houden, dan komt het tweede probleem om de hoek kijken: de korte accuduur. De geclaimde zeventig minuten accuduur lijkt aan de hoge kant. Daarnaast kun je in de cameramodule zelf niet de accu vervangen, dus moet je eigenlijk altijd al de extra accumodule gebruiken. En daarmee gaat juist het grootste voordeel van de DJI Action 2 verloren: het kleine formaat.

Stoot DJI GoPro van de troon met de DJI Action 2?

De DJI Action 2 gooit het over een hele andere boeg en dat vind ik alleen maar goed voor de actioncam-markt. Anders blijft de echte innovatie uit. Het compacte formaat, het lage gewicht en het modulaire concept is interessant om te zien, maar dat gaat niet zonder problemen. Vooral de beperkte accuduur en het overhittingsgevaar zijn belangrijke nadelen die je moet meewegen in de aanschaf van de DJI Action 2.