De visie van Google en Apple op de nabije toekomst
Techgiganten Google en Apple hebben in de afgelopen twee weken allebei hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie gehouden. Google heeft eind mei de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf laten zien, terwijl Apple afgelopen maandag volgde. Waar ligt de focus van beide bedrijven de komende tijd?
Hoewel beide conferenties steeds populairder worden bij het grote publiek, is de belangrijkste doelgroep nog steeds ontwikkelaars. Zowel Google als Apple is zich er van bewust dat ontwikkelaars uiteindelijk je platform kunnen maken of breken. Om de developers te helpen is enige transparantie geen verkeerd idee.
Nieuw besturingssysteem
Op zowel Apple’s WWDC als Google I/O is een nieuw besturingssysteem onthuld. Apple komt met iOS 9 waarvan de belangrijkste veranderingen zijn dat multitasken mogelijk wordt door een splitscreen-modus, de virtuele assistent Siri is weer wat slimmer en News is een nieuwe standaard-app. Met deze app kun je nieuws lezen met een magazine feel en look (zoals Flipboard).

Google komt daarentegen met Android M (op dit moment is het nog onduidelijk waar de M voor staat). Android M kent ook een verbeterde virtuele assistent, maar de grootste verandering zit hem in de app permissies. Volgens Google moet het een stuk gemakkelijker worden om permissies per app te beheren.
Het ultieme ecosysteem
Het is de droom van vele tech-bedrijven om je alle technologie en software te kunnen bieden zodat je niet langer hoeft te schakelen tussen verschillende platformen. Op die manier hoef je bijvoorbeeld niet handmatig je foto’s uit te wisselen tussen dienst één en twee.
Voor de meeste bedrijven zal een goed ecosysteem een utopie blijven, maar een Apple en Google komen er steeds dichterbij. Uiteraard is het hun wens ook om minder afhankelijk van elkaar te zijn.
Zo liet Apple tijdens WWDC een verbeterde versie van Apple Maps zien waarbij je je reis via het openbaar vervoer kan plannen (nog niet in Nederland). Ook kondigde het Amerikaanse bedrijf Apple Music aan, waarmee het de strijd aangaat met Spotify (en in mindere mate met Google Play Music). De dienst Music moet zich onderscheiden door een soort van social network waarmee artiesten hun fans op de hoogte kunnen houden, door Beats 1 (een wereldwijd 24/7 radio-station) en door de mogelijkheid om videoclips te kijken. Opvallend detail is dat Apple in een lagere kwaliteit muziek streamt dan de concurrentie. Apple Music’s streaming bitrate is 256kbps, terwijl de concurrentie wel 320kbps streamt.
Google gaat nog een flinke stap verder. Met Android Pay willen ze de concurrentie aangaan met Apple Pay, maar de meest interessante aankondiging tijdens I/O is misschien wel Brillo. Brillo is een extreem uitgeklede versie van Android waarmee Google allerlei diensten met elkaar wil verbinden. Zeg maar gerust Google’s Internet of Things.
Jouw persoonlijke assistent
Zowel Android als iOS zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor we dit jaar geen hele grote verandering zien. De belangrijkste gimmick op dit moment is de persoonlijke assistent.
Apple maakt Siri slimmer door de verbeterde zoekfunctie in iOS 9. Hiermee kun je zelfs content zoeken diep verscholen in apps. En het mooie is dat Siri je dan direct naar diezelfde content in de app brengt. Het is nog even afwachten of elke app hiermee evengoed wordt ondersteund.
Daarnaast zorgt Siri er nu ook automatisch voor dat afspraken in e-mails automatisch in je agenda worden opgenomen (bij Google was dit al mogelijk).

In het andere kamp is de virtuele assistent ook weer slimmer geworden. Google Now is tot nu toe een losstaande app, maar Google wil dat je de functionaliteit van Now overal moet kunnen gebruiken. Hiervoor komen ze met Now on Tap.
Met één druk op de knop moet je vanuit elke app extra informatie kunnen krijgen. In de promo gebruikten ze een chatgesprek over de film Tomorrowland als voorbeeld. Met één klik op de knop krijg je de belangrijkste informatie over deze film te zien.
Batterij-optimalisatie
Een laatste thema dat bij beide bedrijven aan bod kwam is batterij-optimalisatie. iOS9 zou door software-verbeteringen gemiddeld een uur langer mee moeten gaan. Daarnaast heeft het besturingssysteem een extra zuinige modus waarmee je drie uur extra met je batterij kan.
Aan de andere kant heeft Google Doze toegevoegd aan Android M. Deze functionaliteit moet ervoor zorgen dat je mobiel op rustige momenten (bijvoorbeeld tijdens je nachtrust) minder processen op de achtergrond draait. Naar eigen zeggen zou dit een enorme besparing voor de batterij op moeten leveren.
Blik op de toekomst
Of je nou een liefhebber bent van Apple of Google: bij beide bedrijven is voldoende ontwikkeling bezig om je technologie nog slimmer te maken. Het lijken misschien niet de grootste veranderingen, maar zowel Siri als Google Now kan ons gehele perspectief op smartphones in de komende jaren veranderen.